Danmark: Godt rustet hvis afmatning bliver alvorlig

Svagere vækst i Europa har endnu ikke smittet af på Danmark eller dansk eksport, men det kommer det til. Dansk økonomi er dog godt rustet, hvis afmatningen bliver alvorlig.

Undersøgelse: Finanstilsynet brød EU-lov i hvidvasksag
ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det skriver Danske Bank i en ny prognose for dansk økonomi, hvor estimatet for bruttonationalproduktet (BNP) for 2019 skæres marginalt til 1,7 pct. fra 1,8 pct. i den tidligere prognose.

I 2020 venter banken uændret en vækst på 1,6 pct. i dansk økonomi

Trods tegn på afmatning hos Danmarks vigtigste samhandelspartner, Tyskland, er det endnu svært at få øje på afmatningstendenser i dansk økonomi.

Det er dog ikke usædvanligt, at udviklingen i Danmark kan afvige fra den i Tyskland eller for den sags skyld Sverige, vores anden vigtigste handelspartner, noterer banken i analysen.

Med det lidt svagere vækstbillede globalt er det mest sandsynlige ifølge banken imidlertid, at Danmark også kommer til at opleve lidt opbremsning i den hjemlige vækst i den kommende tid.

»Det er også klart, at der er risiko for en mere alvorlig opbremsning eller ligefrem en ny økonomisk krise i verdensøkonomien i de kommende år. Det vil selvfølgelig også ramme Danmark, men dansk økonomi er godt rustet til at håndtere en ny krise, fordi der ikke er opbygget store ubalancer under dette opsving.«

»Der har for eksempel ikke været store stigninger i boligpriserne, høj kreditvækst eller forværring af konkurrenceevnen«, fremhæver Danske Bank.

/ritzau/FINANS