Coronaekspert: Udendørs idræts- og foreningsliv var lukket uden at have stor betydning for smitten

Det kan diskuteres, hvorvidt det ved en eventuel fremtidig genåbning vil give mening at lukke ned for udendørs idræts- og foreningsliv, mener coronaeksperter. Beregningerne for udendørs sport- og foreningsliv viser, at det stort set ingen ekstra smitte udløser at lade det udendørs idræts- og foreningsliv forblive åbent.

Mandag den 1. marts løb de mindste spillere i Amager-klubben B1908 på banen for første gang efter måneders nedlukning. »Det var som at se økologiske køer komme på græs,« fortæller holdets træner, Morten Armandt Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Mandag kunne børn og voksne med stor begejstring på ny spille fodbold, gå til spejder og mødes med det lokale cykelhold efter måneders nedlukning som følge af coronasmitten.

Det er dog ikke sikkert, at det har stor betydning for smitten at lukke for det udendørs idræts- og foreningsliv, lyder vurderingen fra eksperter på baggrund af de beregninger, som blev fremlagt 22. februar.

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, ville det have haft meget lille betydning for smitten, hvis man havde undladt at lukke det udendørs idræts- og foreningsliv ned. Han forklarer til DR, at det er vanskeligt at beregne effekten af eksempelvis at nedlukke idrætsliv.

Der var stor opbakning og deltagelse blandt  Amager-klubben B1908s medlemmer, da de mødtes for første gang efter måneders nedlukning. »Det kan jo godt være, at det er, fordi der ikke er andet at lave, men jeg tror også, at det er, fordi de har savnet at spille fodbold helt vildt meget,« fortæller træner i klubben Morten Armandt Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Nedlukning kan diskuteres

Heller ikke Allan Randrup Thomsen, som er professor og virolog ved Københavns Universitet, mener, at udendørs idræt og foreningsliv har stor betydning for yderligere coronasmitte. Han peger på, at det er værd at diskutere, hvor dette skal være på prioriteringslisten ved en eventuel kommende nedlukning.

»Det bidrager ikke stort til smittespredningen. Man kan absolut debattere, om det ville være en god idé at lukke det ned fremover,« siger han til DR.

Allan Randrup Thomsen påpeger dog, at det var på sin plads at lukke ned for alt i december, hvor smittetal og indlæggelsestal var abnormt høje. I disse tilfælde er der ikke »råd til« at kigge på, hvad der giver høj eller lav smitte, siger han til DR.

En ekspertrapport under SSI har regnet på, hvor mange smittede og indlagte med corona der vil være 15. april, afhængigt af hvad der genåbner. Prognosen viser, at det stort set ingen ekstra smitte udløser at åbne udendørs idræts- og foreningsliv samt udendørs kultur med visse forholdsregler. Analysen har ikke regnet på større sportsbegivenheder som eksempelvis Superliga-kampe.

I mange måneder var alt fra udendørs fodbold til cykelklubber, spejdere og zoologiske haver lukket på grund af coronavirus. Det er dog ikke sikkert, at dette vil være nødvendigt en anden gang. Efter at have regnet på det er sundhedseksperter nået frem til, at udendørs idræt ikke indebærer den store smittefare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Mandag den 1. marts løb de mindste spillere i Amager-klubben B1908 på banen med stor begejstring. I mange måneder var alt fra udendørs fodbold til cykelklubber, spejdere og zoologiske haver lukket på grund af coronavirus, men det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt en anden gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Åbent for idræts- og foreningsliv igen

Nedlukningen har betydet, at tusindvis af danskere ikke har haft mulighed for at mødes til træning i sportsklubber og dyrke idræt såsom fodbold, cykling, løb, sejlads og crossfit.

Derfor var det med stor begejstring, at de mindste spillere i Amager-klubben B1908 mødte ind på fodboldbanen mandag eftermiddag. Træneren for holdet, Morten Armandt Skaarup, var da heller ikke i tvivl om, hvorvidt det har påvirket de unge medlemmer at sidde derhjemme.

»Det var som at se økologiske køer komme på græs. De har gået indenfor hele vinteren, og så blev de sluppet ud i går, og de var helt oppe at køre over det. De havde glædet sig til at se hinanden, og man kunne virkelig mærke, at de havde savnet at spille fodbold,« fortæller træneren.

Folketinget er opmærksom på den sandsynligvis lave smitte udendørs. I sidste uge blev regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten enige om en mindre genåbning af samfundet. Den betyder, at 25 personer siden mandag må mødes til udendørs idræt og foreningsaktiviteter. Udendørs kulturinstitutioner som zoologiske haver og tivolier må også holde åbent for besøgende med en negativ coronatest.

Mandag den 1. marts løb de mindste spillere i Amager-klubben B1908 på banen med stor begejstring. Drengene har glædet sig allermest til at spille kamp igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Når man ikke har været til træning i mange måneder, kan man godt blive en smule udmattet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.