Borgmester i København: »Vi overvejer at indføre klasseudflugter til testcentre«

Nye restriktioner træder i kraft mandag, men Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF) tvivler på, om det er nok til at inddæmme smitten inden jul. Hun overvejer, om klasseudflugter til de københavnske testcentre kan gøre en forskel.

Sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) ser en mulighed i at sende de ældste elever på kommunens skoler på klasseudflugter til coronatestcentre, så de kan blive coronatestede før jul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

På trods af forsamlingsforbud, begrænsede åbningstider og hjemmearbejde for mange, galopperer smitten stadig derudad i Region Hovedstaden, hvor nye restriktioner træder i kraft mandag.

Sundheds- og omsorgsborgmester for Københavns Kommune, Sisse Marie Welling, er bekymret for udviklingen af smitten i den kommende tid.

»Det er en kritisk situation, vi står med i Københavnsområdet. Vi gør alt, hvad vi kan for at inddæmme smitten, men som sundhedsborgmester i Københavns Kommune er jeg bekymret for, om myndighedernes nye restriktioner er nok for at få brudt smitten,« siger hun.

Smitten er særlig høj blandt unge i hovedstadsområdet, og derfor har de statslige sundhedsmyndigheder sat et mål om, at 200.000 unge i 17 udvalgte kommuner i Region Hovedstaden skal testes inden jul.

»Vi kan se nogle meget bekymrende høje smittetal blandt unge i mange af kommunerne. Vi skal have stoppet smittekæderne – gerne inden jul, så børn og unge ikke kommer til at hive corona med hjem, hvor de kan smitte ældre og mere sårbare familiemedlemmer,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Klasseudflugter til testcentre

I Rødovre har en klasselærer på Valhøj Skole valgt at tage sin 9. klasse på en helt særlig klasseudflugt – nemlig en tur til det lokale testcenter, hvor klassens elever fik mulighed for at blive testet. Og netop det ser Københavns sundhedsborgmester, Sisse Marie Welling, en mulighed i.

»Folk kommer til at være sammen på tværs af grænser her til jul, og derfor er det særlig vigtigt at få testet de unge. Vi har over en længere periode kørt målrettede kampagner mod unge, og vi overvejer om klasseudflugter til testcentre skal gøre sig gældende for alle 9. klasser i Københavns Kommune, hvor det selvfølgelig vil være valgfrit for de unge at blive testet,« fortæller Sisse Marie Welling.

Flere coronaeksperter mener, at man ved at sende skoleelever hjem på »forlænget« juleferie, vil kunne inddæmme smitten. Et tiltag, som sundhedsborgmesteren også mener, bør indføres.

»Som sundhedsborgmester bakker jeg op om at sende de ældste klasser på en tidligere juleferie, men det er jo en beslutning, der ligger hos regeringen. Der ligger et stort ansvar på de unges skuldre – og jeg håber, at de vil være med på, at juletiden skal stå på mere Netflix derhjemme og mindre fest med vennerne.«

Høj smitte på kollegier og plejehjem

Ud over at lave målrettede kampagner til unge, har Københavns Kommune også sat ind på Kommunens mange kollegier, hvor unge mennesker er samlet.

»VI har mange kollegier i København, og nogen af dem har været hårdt ramt. Her har vi sendt hygiejnesygeplejersker ud for at vejlede, da der på kollegierne har været efterspørgsel på anbefalinger,« forklarer Sisse Marie Willing, som er bekendt med, at smitten ikke kun har spredt sig blandt de unge, men at der også ses stigning i ældresektoren. Men det er svært at skærpe restriktionerne yderligere, forklarer hun:

»Smitten i det omkringliggende samfund kryber også ind på plejehjem. Vi har nærmest skabt en bobbel om plejehjemmene for at skåne dem, og hvis de skal have en hverdag, der er værd at leve, bliver det svært at indføre flere restriktioner.«