Bobby fra »Udflugt med døden« er død, 83 år

Nekrolog. Den amerikanske skuespiller Ned Beatty var især kendt for sin rolle i 70er-filmen »Udflugt med døden«.

Ned Beatty og hustru Sandra Johnson til premiere på filmen »Shooter« i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR MATA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ned Beatty var en af de fire venner, der i »Udflugt med døden« tog på den sidste kanotur ned ad en brusende flod, inden den blev opdæmmet af et vandkraftværk.

Vennerne bliver dog forfulgt af nogle lokale hillbillies, og Ned Beattys figur, Bobby, bliver fanget og ydmyget på det voldsomste, mens han beordres til at hyle som en gris.

Hvad der egentlig overgår Bobby, ses ikke, men som biografgænger havde man sine bange anelser.

I filmen, der blev nomineret til tre Oscar, spillede Burt Reynolds og Jon Voight to af vennerne. Den fjerde, Ronnie Cox, var ham, der spillede banjoduel med en lokal dreng.

Filmen var Beattys gennembrud, og siden fulgte roller i film som »Eksorcisten II«, »Superman«, »Ondt blod« og »Cookie's Fortune«. En af hans sene film var »Shooter« fra 2007, hvor han spillede en korrupt senator.

Sideløbende havde Beatty en karriere som teaterskuespiller, og han var blandt andet på scenen på Broadway og i London i sydstatsdramaet »Kat på et varmt bliktag«.

2 x Beatty

I privatlivet var Beatty gift fire gange og efterlader sig otte børn. Senest blev han 1999 gift med Sandra Johnson. Parret boede i Californien og havde bolig nr. 2 i Minnesota.

Ulig hvad man skulle tro, er Ned Beatty ikke i familie med den anden amerikanske skuespiller Warren Beatty. Udover navnesammenfaldet er de begge født i 1937. Ned Beatty yndede at joke med, at Warren Beatty var hans illegitime onkel.

Da »Udflugt med døden«, der i USA kendes som »Deliverance«, havde 40 års jubilæum i 2012, var de fire venner fra dengang, Ned Beatty, Burt Reynolds, Ronny Cox og Jon Voight, med til gallaforevisning hos Warner Brothers.