Berlingskes anmeldere: Her er det teater, vi ikke selv vil gå glip af

Hvad vil Berlingskes anmeldere selv være sikre på, at de får set på teatret? Vi guider dig gennem både teater, opera og dans.

Brush up your Shakespeare: »En skærsommernatsdrøm« bliver uden tvivl saftig på Betty Nansen Teatret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Solkjær

TEATER

Anbefalet af Jakob Steen Olsen

Foto: Søren Bidstrup.

»Cyrano de Bergerac«

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene.

Premiere: 27. september.

For mig har skuespilleren altid været det centrale i en teatret. Fjern kulisserne, fjern teksten, fjern iscensættelsen, projektørerne, kostumerne. Bare der er en skuespiller - og en tilskuer - kan teatret opstå. Nu er der ingen, der mistænker »Cyrano de Bergerac« på Det Kongelige Teater for at blive så afskrællet teater - Katrine Wiedemann

Skuespilelr Olaf Johannessen spiller hovedrollen i Grønnegårdsteatrets "Jeppe på Bjerget", som har premiere 24. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

iscenesætter og Maja Ravn skaber rammerne. Men centralt i den nyromantiske teatersucces fra 1897 står musketeren med den lange næse, Cyrano, der måske ikke er så køn, men som til gengæld har sind og poesi i sin magt, så damerne falder på stribe - desværre for andre. Og skuespilleren i midten? Det er Olaf Johannessen (billedet), som rollen må ligge flot for.

Brush up your Shakespeare: »En skærsommernatsdrøm« bliver uden tvivl saftig på Betty Nansen Teatret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Solkjær.

»En skærsommernatsdrøm«

Betty Nansen Teatret

Premiere: 11. oktober

Jeg har en mistanke om, at instruktøren Elisa Kragerup har en rigtig god ide med sin iscenesættelse af en af Shakespeares absolut saftigste, erotiske komedier, »En skærsommernatsdrøm« - det er den om de to unge par, der løber ud i en fortryllet skoven, hvor de en sommernat udsættes for forvirring og forvikling, hvor alt vendes på hovedet, indtil orden igen etableres. Hun må være den rette til at omsætte de saftspændte blankvers til lidenskabeligt og moderne kropsteater, en kønsleg, hvor naturens saft og kraft kommer til sin ret. Der er sat et godt hold, anført af Peter Plaugborg, Maria Rossing og Simon Bennebjerg.

»Pigen med bomberne«

Premiere: 2. oktober

Teater må meget gerne være sprængfarligt. Turde mene noget om den tid, vi lever i. Pirke til vores foruddfattede meninger og prikke til vores åbne sår. Nærme sig det, vi ikke tør tale om. En af dem, der gang på gang finder originale måder at angribe tidens tabuer på, og som er interesseret ved makanismerne bag de lette overskrifter, er instruktøren Tue Biering. Til Mungo Park - i samabejde med Teatert st. tv., skaber han »Pigen med bomberne«, der tager afsæt i historien om Kundby-pigen. Forestillingen er hverken en biografisk skildring eller et forsøg på at forklare hvorfor. Den handler snarere om, hvorfor er optaget af at forklare hvorfor en skolepige var klar til at sprænge sine omgivelser i luften.

DANS

Anbefalet af Vibeke Wern

Foto: Søren Bidstrup.

Nederlands Dans Theater

Hvor: Det Kgl. Teater, Gamle Scene

Premiere: 7. september

Det er et moderne dansekompagni i topklasse, som nu gæstedanser tre dage på Gamle Scene. Og denne gang bliver der mulighed for et gensyn med den 24-årige tidligere solist i Den Kgl. Ballet, Sebastian Haynes, som siden 2017 har

Nederlands Dans Theater er et af verdens mest velrenommerede dansekompagnier. Nu gæster det Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rahi Rezvani.

været medlem af det verdensberømte Nederlands Dans Theater. Med på programmet er to værker af det spansk/britiske koreografpar Sol León og Paul Lightfoot, der er henholdsvis kunstnerisk rådgiver og leder af Nederlands Dans Theater. Foruden deres »Shut Eye« (2016) og »Singulière Odyssée« (2017) kan man opleve »Solo Echo« (2012) af den canadiske stjernekoreograf Crystal Pite.

Forfatteren Karen Blixen får sin egen biografiske ballet på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Vedfeldt.

»Blixen«

Hvor: Det Kgl. Teater, Gamle Scene

Premiere: 9. november

Gregory Dean, der både er solodanser og koreograf i Den Kgl. Ballet, kreerer en ny helaftensballet om forfatteren Karen Blixen og hendes begivenhedsrige liv. Balletten skildrer Karen Blixen fra barndomsårene, hvor faderen begår selvmord, til hendes ulykkelige ægteskab med halvfætteren Bror Blixen og videre til årene på farmen i Kenya, kærlighedsforholdet til Denys Finch Hatton, og de sidste leveår på Rungstedlund. Musikken er af Claude Debussy i arrangement af britiske Martin Yates. Scenografi og kostumer bliver kreeret af Jon Morrell, der også lavede scenografi og kostumer til Gregory Deans ballet »Askepot«.

Ohland, dronnin Margrethe samt Pantomimeteatrets chef, Peter Bo Bendixen, ved præsentationen af "Snedronningen" i Tivoli. Pressemøde d. 14.11.2018 med Dronningen, Oh Land og Peter Bo Bendixen Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt Bax Lindhardt.

»Snedronningen«

Hvor: Tivolis Koncertsal

Premiere: 1. december

Tivoli får i år en ny juleballet skabt over H.C. Andersens eventyr »Snedronningen«. Koreografen er den prisbelønnede russiskfødte Yuri Possokhov, som efter ti år i Bolsjoj Balletten i starten af 1990erne kom til København og blev solodanser i Den Kgl. Ballet, inden han rejste videre til San Francisco Ballet, hvor han sideløbende med sin dansekarriere startede sin succesrige koreografiske karriere. Musikken bliver skabt af den danske sanger og komponist Oh Land, og scenografien bliver kreeret af Dronning Margrethe. Det kunstneriske trekløver har tidligere arbejdet vellykket sammen på Pantomimeteatret i 2016.

OPERA

Anbefalet af Søren Schauser

Foto: Søren Bidstrup.

»Così fan tutte«

Hvor: Operaen, Store Scene.

Premiere: 12. november.

Smilet lurer bag tårerne. Lysterne lurer lige bag moralen. Titlen på Mozarts forunderlige »Così fan tutte« betyder »Sådan gør de alle« og henviser til kvinders mangel på rygrad: Et par ungersvende vædder om deres respektive kæresters trofasthed og forklæder sig derfor som spændende forførere fra sydens sol. Den ret så mørke historie er digtet af Lorenzo da Ponte med det mærkelige otium som grønthandler i New York - hvilket man næsten ikke kan forestille sig. Forestillingen på Operaens store scene instrueres af britiske Tim Albery med et minimalistisk fokus og sendes næste år på turné til seks byer over det meste af landet.

Et nyligt fundet portræt af Wolfgang Amadeus Mozart - muligvis malet et år før hans død i 1791. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL.

»Eugen Onegin«

Hvor: Det Kongelige Teater, Gamle Scene.

Premiere: 19. november.

Hvor blev de unge år af? Lever flammen fra dengang mon endnu? »Eugen Onegin« er Tjajkovskijs meget bevægende musik til Pusjkins dramatiske historie om et venskab mellem to herrer og en meget ung kvindes lidt for stærke følelser. Operaen med dens fester og potentielt dødelige duel undervejs har længe lignet operakendernes hemmelige våben og kan nu ses og høres på Den Jyske Operas gæstespil: Unge danskere som Johanne Højlund og Jens Søndergaard veksler med lovende udlændige og fortsætter efter de to aftner på Kongens Nytorv til et par byer i det nordsjællandske.

Eugen Onegin er en af skattene i russisk musik. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

»Tosca«

Hvor: Malmö Opera.

Premiere: 20. december.

En gyser med nogle af historiens dejligste melodier! »Tosca« hører af gode grunde til verdens mest spillede operaer. Puccini var blevet interesseret i den realistiske genre ved navn verisme og skabte et værk helt ude ved scenekanten: Han fortæller den virkelighedsnære historie om sangerinden Floria Tosca og hendes ufrivillige stævnemøde med politichefen Scarpia og efterfølgende selvmord. Alt sammen med kanoner, rigtige klokker og Roms skønne skyline i kulissen og selvfølgelig med den berømte tårnarie fra kæresten Cavaradossis dødsmærkede strube til sidst. Den lovende Sofia Jupither sætter forestillingen op i Malmö og dermed på en af Europas største scener rent fysisk - hvilket i selv kunne gøre årets julesatsning ret uforglemmelig.

»Tosca« er en af verdens bedste operaer - og lidt af gyser! Foto: PR Fold sammen
Læs mere