Bedemand angriber S-profil: Arveafgiften er en ond lov

Socialdemokratiet mener, at arveafgiften er en retfærdig skat, men det er bedemand Claus Jul Mosgaard langt fra enig i. Lyt med når Berlingskes valgpodcast »90 mandater« debatterer arveskatten.

Claus Jul Mosgaard, bedemand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Hvor meget skat skal vi betale, når vores kære lægges i jorden? Det spørgsmål debatterer en bedemand med Peter Hummelgaard Thomsen fra Socialdemokratiet i dagens valgpodcast.

»Arveskat er jo den mest retfærdige skat overhovedet i verden,« siger folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Peter Hummelgaard Thomsen.

Men det er ikke et argument som falder i god jord hos bedemand fra Lolland Claus Jul Mosgaard.

Hør mere når Nynne Bjerre Christensen stiller skarpt på arveafgiften i Berlingske valgpodcast »90 mandater«.

»De mennesker ejer ikke engang, så de har en blomst at lægge på kistelåget«


»Arveafgiften er en ond skat, fordi enkeltpersoner bliver ramt fuldstændig urimeligt hårdt, og så kan du komme med dine Excel-regneark herfra og til juleaften,« siger bedemanden fra Lolland.

Han har oplevet flere efterladte havne i store problemer, når de pludseligt finder ud af, hvad arveafgiften indebærer.

»Jeg tror heller ikke, at vores folketingspolitiker nogensinde har prøvet at sidde og have en pårørendesamtale med folk, der opdager, at fordi de tilfældigvis ejer et hus, som er vurderet til 400.000 kroner og ligger i et postnummer med henliggetid i over et år«

»De mennesker ejer ikke engang, så de har en blomst at lægge på kistelåget, og så bagefter får de ovenikøbet at vide, at de skal betale arveafgift.«

»5 procent af danskerne arver enten ingenting eller meget, meget lidt, og de vil opleve, at de kommer til at betale mindre i arveafgift«


Den nuværende arveafgift betyder, at hvis du mister en forældre, og arver, skal du betale 15 procent i skat til staten. Hvis du derimod mister en søskende eller ven, skal du betale yderligere 25 procent i tillægsafgift.

Socialdemokratiet ønsker med deres forslag til en nye arveskat at hæve skatten, for de personer som arver over 3 millioner kroner, og sænke afgiften for dem som tjener lidt mindre.

»95 procent af danskerne arver enten ingenting eller meget, meget lidt, og de vil opleve, at de kommer til at betale mindre i arveafgift, fordi vi hæver bundgrænsen.«

Men ifølge Berlingskes beregninger kommer forslaget ikke kun til at ramme de aller rigeste danskere. Afgiften betyder eksempelvis i praksis, at en gennemsnitlig gældfri bolig i København og Aarhus vil udløse en større afgift, når ejeren dør.

Peter Hummelgaard Thomsen erkender, at forslaget rammer geografisk skævt på grund af de stigende huspriser i de store byer.

»Er det urimeligt, når de på et eller andet tidspunkt skal forlade jordkloden og stige til himmels, at der bliver betalt en rimelig skat af det, så vi kan sikre, at nogle af dem, der ikke modtager så meget, slipper lidt billigere? Det synes vi, at det er,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Lyt til det er meget mere i Berlingske podcast »90 mandater«