Automatisering kan spare banker milliarder

Bankerne står over for en bølge af automatisering, hvor avanceret software vil overtage stadig flere traditionelle opgaver. Det betyder et fortsat fald i antallet af bankansatte, der skal udvikle flere kompetencer inden for menneskelige relationer.

Flere og flere af de opgaver, som bankansatte tidligere udførte, bliver i dag varetaget af kunderne selv via blandt andet netbank. Sideløbende overtager softwarerobotter flere og flere standardiserede og gentagende opgaver fra bankpersonalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

40 procent af danske arbejdstimer vil i dag kunne automatiseres med eksisterende teknologier, skrev regeringens Disruptionråd i 2018. Det skyldes blandt andet, at robotter i dag ikke kun overtager manuelle funktioner, men også videnarbejde. Avanceret software og kunstig intelligens (artificial intelligence, AI) er i stand til at udføre standardiseret arbejde hurtigere, billigere og uden menneskelige fejl.

En af de første sektorer til at gribe denne udvikling er bankerne, der i forvejen har en høj grad af digitalisering og dermed infrastrukturen til at implementere intelligent software.

Kan spare milliarder med kunstig intelligens

En rapport fra analysefirmaet IDC i 2018 viser, at 75 procent af europæiske banker allerede i dag bruger RPA (Robotic Process Automation, se faktaboks) til at øge produktiviteten, og 41 procent forventer at øge investeringerne i AI til automatisering inden for de næste to år.

Effekten vil være bedre bundlinje og færre job. Ifølge en rapport fra analysefirmaet Autonomous vil den amerikanske finanssektor i løbet af de næste ti år skære 2,5 millioner stillinger og spare 1.000 milliarder dollar takket være kunstig intelligens.

»Hvis dit job involverer at trykke en masse på tastaturer, er det mindre sandsynligt, at du vil have en lykkelig fremtid,« sagde Barclays CEO, Tim Throsby, i 2018 til Financial Times.

Bølgen af automatisering rammer en branche, der i forvejen er vant til at trimme forretningen. I Danmark er antallet af bankfilialer mere end halveret i løbet af de sidste ti år, samtidig med at beskæftigelsen er faldet med en femtedel fra 49.952 til 40.226, viser tal fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Finanskrisen bærer en del af skylden, men det er digitaliseringen, der er den konstante faktor, siger Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Mariane Dinesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR FOTO.

»Den teknologiske udvikling har medført, at mange af de opgaver, der tidligere var ansatte til, nu bliver varetaget af kunderne selv for eksempel med netbank. Det er en helt naturlig udvikling, og jeg tror, at vi kun har set begyndelsen. Standardiseret og gentagende arbejde vil i stadig højere grad blive varetaget af softwarerobotter, og det har selvfølgelig betydning for dem, der arbejder med de processer i dag. En undersøgelse for nogle år siden viste, at 38 procent af medarbejderne i finanssektoren allerede havde sagt farvel til manuelle opgaver, mens 60 procent forventede, at det ville ske inden for de næste fem år.«

Sociale kompetencer i centrum

Det er imidlertid sjældent, at teknologien overtager hele job, og det bør bankerne udnytte til at skabe ny vækst, siger næstformand i Finansforbundet Michael Budolfsen.

»Så at sige alle job bliver påvirket af automatiseringen, men det er kun få procent af job, hvor hele funktionen bliver overtaget af teknologi. Oftest vil det være ti procent af Peters arbejde og 20 procent af Hannes. Spørgsmålet er, hvordan vi fylder de huller, teknologierne efterlader. Medarbejderne skal dyrke kompetencer, hvor man samarbejder med teknologien i det daglige, samtidig med at der også skal satses på kompetencer, som teknologien ikke kan udføre, såsom menneskelige relationer. Der vil stadig være behov for finansiel rådgivning, og det er her, gennem den menneskelige kontakt, banker kan udmærke sig og differentiere sig fra konkurrenterne.«

Michael Budolfsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR FOTO.

Bankerne har sådanne løsninger i sigtekornet, men det betyder ikke nødvendigvis vækst i job, siger Mariane Dissing.

»I takt med at stadig flere funktioner bliver digitaliseret, bliver det endnu vigtigere for medarbejderne at have sociale kompetencer. Vi vil formentlig se et stigende behov for kompetencer inden for socialrådgivning og psykologi, hvor banken leverer en mere holistisk og personlig rådgivning. Det ændrer imidlertid ikke ved, at antallet af kunder, især privatkunder, der efterspørger kundeservice, vil falde. Det sker allerede i dag og vil blive forstærket med en ny generation af kunder, der er vant til at klare alt via skærmen.«