Al-shabaab bag terror i Kenya: I konflikt med det meste af Østafrika

Tirsdag fandt endnu et blodigt terrorangreb sted. Det skete i Kenyas hovedstad Nairobi og blev angiveligt begået af den militante islamistorganisation Al-shabaab. Berlingske har talt med Holger Bernt Hansen, professor emeritus i afrikastudier, om hvem organisationen er, og hvad den egentlig ønsker at opnå.

Her ses de kenyanske myndigheder foran hotellet i Westlands, efter de har fået kontrol over situationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN

Et terrorangreb mod et luksushotel i Nairobi nåede har kostet mindst 14 mennesker livet. Det tog ifølge Al-jazeera de kenyanske myndigheder 16 timer at reagere efter de første meldinger om skud og uroligheder omkring hotellet.

Tilmed har Kenyas efterretningstjeneste Ifølge The Guardian månedsvis været i besiddelse af indberetninger om et forestående angreb.

Den militante islamistgruppe med rødder i Somalia, Al-shabaab, har nu taget ansvar for angrebet.

Angrebet minder om det blodige terrorangreb og efterfølgende gidseldrama, der udspillede sig i shoppingcenteret Westgate, der ligesom det seneste angreb foregik i Nairobis velhaver kvarter, Westlands, og blev begået af Al-shabaab.

Hvem er de?

Al-shabaab betyder »ungdom.« Gruppen er startede som en radikal ungdomsgruppe, der var en del af Somalias – nu fallerede – »Union of Islamic Court,« der var en slags shariadomstol, der havde kontrol over det østafrikanske lands hovedstad, Mogadishu, tilbage i 2006, indtil de blev presset ud af det etiopiske militær.

Gruppen har i dag udviklet sig til at udover Somalias grænser. De er i dag i åben konflikt med næsten alle Somalias nabolande i Østafrika, da mange af dem – herunder også Kenya – har soldater i Somalia, som Al-shabaab betragter som sit territorium.

Amerikanske og britiske efteretningstjenester estimerede i 2017, at gruppen på daværende tidspunkt havde et sted mellem 7.000 og 9000 aktive medlemmer.

Deres mål er at udbrede saudisk inspireret såkaldt »Wahhabi-version« af islam, selvom hovedparten af befolkningen i Somalia er Sunni-muslimer.

I alle områder, som Al-Shabaab i kortere eller længere perioder har fået kontrol over, har de indført en meget striks sharialov, hvor de selv har ageret øverste myndighed.

Det har ved flere lejligheder resulteret i stening af utro kvinder, afhuggede hænder på de der skulle driste sig til at stjæle i et område under deres kontrol.

Hvad vil de?

Ifølge Holger Bernt Hansen, Professor Emeritus i afrikanske studier, sidder Al-shabaab på kontrollen i størstedelen af Somalia, men de ønsker ikke at opbygge en regulær stat i området.

»Al-shabaab har aldrig talt for et kalifat, men et samfund baseret på sharialov. De opponerer imod enhver traditionel stats- eller regeringsdannelse, hvilket gør fjender af al form for vestlig indflydelse og demokrati,« siger Holger Bernt Hansen.

Han forklarer, at Kenyas militæretropper i Somalia, samt at Kenya står som symbolet på vestlig indflydelse og demokratisk udvikling i regionen. Derfor er netop Kenya særligt er et mål for Al-shabaab, der ifølge Holger Bernt Hansen også huser en del lokale sympatisører.

»De har grænsestridigheder med stort set alle deres naboer. I grænseområdet til Etiopen er der også en beslægtet bevægelse, som arbejder for Sharia i Etiopien, men Kenya er klart deres største modstander, der finder næsten ugentlige angreb sted i grænseområdet mellem Somalia og Kenya,« siger han.

Det seneste angreb er derfor kun ét blandt mange, men målet er i dette tilfælde mere kalkuleret end vanligt ifølge Holger Bernt Hansen.

»Der er tale om et fem-stjernet hotel, der hovedsageligt har vestlige gæster, men samtidig er det også et stort kontorkompleks, hvor en masse internationale virksomheder holder til,« siger han.