Sådan arbejder gravegruppen

Gravegruppens tilgang til journalistik

Omdrejningspunktet for Berlingskes gravegruppe er undersøgelser. Vi er åbne for at undersøge stort set alle samfundsforhold, hvis misbruget eller magtfordrejningen er stor nok. Desuden vægter vi formidling og digitale muligheder højt. Vi prioriterer også velfortalte features om den afdøde pige Emilie Meng, stenkasteren på Fyn og ægteskabsindustrien i ydre områder af Danmark. Vi satser også på digitale universer som metadataprojektet #Sporet eller det interaktive narkounivers Underverden.

Vi tror, at integrationen af afsløring, fortælling og onlinemuligheder er fremtidens journalistik.

Vores kildebeskyttelse går forud for alt andet. Har vi lovet kildebeskyttelse, vil vi strække os så langt som overhovedet muligt for at passe på og beskytte vores klider. Samtidig arbejder vi ud fra princippet om videst mulig åbenhed og transparens om vores researchgrundlag og journalistiske processer. Netop fordi vi tror på, at offentlighed og åbenhed om beslutningsgange i sidste ende gavner demokratiet, forsøger vi selv at gå forrest med gennemsigtighed om, hvad vores journalistik bygger på, og hvorfor vi prioriterer en given sag. Se eksempelvis denne artikel om præmisserne bag vores dækning af landbrugspakken. Eller denne om præmisserne bag vores narkounivers Underverden.

Gravegruppens værdigrundlag bygger på journalistisk frihed, informationsdeling, samarbejde og kollegialt sammenhold. Vi tror på fair, redelig og troværdig journalistik. Gruppen har indledt et omfattende journalistisk metodearbejde.

Tilbage til forsiden af Berlingskes gravegruppe.

 

Anerkendelse til Berlingskes gravegruppe

Berlingskes gravegruppe har de seneste år modtaget en række anerkendelser. Her et udpluk af nogle af de mest markante sager og projekter, som har udløst journalistisk hæder.

NODA Award 2014 (Nordic Data Journalism Award): For det digitale metadataprojekt #Sporet. Projektet afdækkede, hvor mange tusinde data der findes om en enkelt person, og hvor meget man kan udlede om en person alene baseret på metadata. Berlingskes gravegruppe kortlagde blandt andet 18.000 e-mails, 31.000 registrerede teledata, 2.400 bankdata, 34.000 lokationspunkter og 2.800 kalenderoplysninger på politikerne Jens Joel (S) Sofie Carsten Nielsen (R). Projektet blev omtalt i britiske BBC og Financial Times. Læs mere her.

The Data Journalism Award 2015: For det digitale metadataprojekt #Sporet. Læs mere her. Og et interview om projektet her.

Nomineret til Cavlingprisen 2015: For Eritrea-sagen. Gennem en længere artikelserie viste Berlingskes gravegruppe, hvordan grundlaget for en ny asylpraksis for eritreere byggede på et stærkt usaligt grundlag. Den journalistiske dækning fik direkte betydning for, at myndighederne måtte ændre asyllinje. Du kan læse mere her. Og en kommentar til sagen her.

Cavlingprisen 2016: I en artikelserie viste gravegruppen, hvordan regeringen på flere områder havde vildledt Folketinget om konsekvenserne af landbrugspakken. Dækningen betød, at både Folketinget og EU-Kommissionen tvang regeringen til at gennemføre en række grønne initiativer og kvælstofreducerende indgreb. Dækningen betød også, at den daværende miljø- og fødevareminister måtte forlade sin post, og at regeringstoppen fik en stor næse af Folketinget for at tilbageholde væsentlige oplysninger for de øvrige blå partier, som ellers havde lagt stemmer til den politiske pakke. Læs mere her. Se overrækkelsen her.

Nomineret til FIJ's Graverpris 2016: For dækningen af landbrugspakken. Læs mere her.

Den Lille Publicistpris 2017: Prisen blev givet fra Den Danske Publicistklub til hele Berlingskes gravegruppe for over en længere periode at have bedrevet ekstraordinær journalistik. Juryen henviste til, at gruppen både havde lavet gribende skæbnehistorier og dagsordenssættende afsløringer. Komiteen refererede blandt andet til gravegruppens dækning af sagen om kvotekonger, som viste, hvordan miljø- og fødevareministeren havde tilbageholdt afgørende oplysninger for et folketingsflertal. En sag, som udløste en af de største næser i nyere tid, og som var stærkt medvirkende til, at ministeren mistede fiskeriet som ressortområde. Komiteen henviste også til gruppens dækning af hvidvask for milliarder i Danske Bank. Du kan læse mere her.

FUJ’s Graverpris 2018 (Foreningen for Undersøgende Journalistik): For dækningen af hvidvask i Danske Bank. Gravegruppen har sammen med Business’ Indsigtsredaktion dækket hvidvasksagen gennem det meste af 2017 og 2018. Sagen har blandt andet udløst flere undersøgelser og fået dansk bagmandspoliti til at rejse sigtelse mod Danske Bank. I løbet af dækningen har 11 chefer i Danske Bank trukket sig fra deres poster, blandt andre topchef Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen. Imens er bankens markedsværdi faldet rundt regnet 100 milliarder kroner. Læs mere her.

 

Artikler relateret til Berlingskes gravegruppe:

https://www.b.dk/nationalt/et-fyrtarn-for-god-journalistik-berlingskes-g...

https://www.dr.dk/nyheder/indland/cavling-vindere-landbrugslobby-ville-t...

https://www.b.dk/nationalt/berlingske-vinder-aarets-cavlingpris

https://mediawatch.dk/secure/Medienyt/Aviser/article9270705.ece

https://www.b.dk/nationalt/berlingske-nomineret-til-cavlingprisen-2016

https://www.b.dk/kommentarer/en-oplagt-opgave-for-journalister

https://www.b.dk/nationalt/berlingske-journalister-nomineret-til-cavling...

https://journalisten.dk/sporet-tre-ting-der-lykkedes-og-en-der-ikke-gjorde

https://www.b.dk/nationalt/berlingske-journalister-vinder-fornem-interna...

https://www.berlingskemedia.dk/berlingske-vandt-nordisk-pris-for-datajou...