Politi sylter terrorbeviser mod ROJ TV

Dansk politi har i mindst et år haft et vidne og fotos, der afslører kontakter mellem kurdiske Roj TV og terrorgruppen PKK. Alligevel sender stationen stadig. Berlingske Tidende offentliggør nu beviserne.

På dette billede fra en PKK-lejr i Nordirak ses den øverste PKK-leder Murat Karayilan i midten. Til højre står daværende direktør for ROJ TV, Manouchehr Zonoozi, til venstre Metin Yüce, direktør for ROJ TVs leverandør af nyhedsprogammer, ROJ NV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk politi har beviser på en klar forbindelse mellem det kurdiske ROJ TV og PKK, der er på EUs terrorliste.

Politiet har i mindst et år haft fotos, som viser topfolk i ROJ TV på hemmelige besøg i PKK-træningslejre. De har lige så længe haft et vidne med kendskab til PKKs tilskud til ROJ TV. Alligevel sender stationen med dansk licens ufortrødent videre, og ingen ansvarlige er blevet stillet til ansvar.

Berlingske Tidende offentliggør fra i dag billederne og bringer et interview med nøglevidnet, den tidligere direktør for ROJ TV Manouchehr Zonoozi. Han står frem i frustration over politiets tøven. Samtidig skærper politiet sikkerheden omkring ham af frygt for reaktionen fra PKK.

Følg med i debatten: Skal Danmark smide ROJ TV ud?
Læs også:
Alt om sagen ROJ TV
Læs også: Følg med på Berlingske Undersøger

De nye oplysninger vil ifølge eksperter ryste det kurdiske samfund i Europa - især i Tyskland og Belgien, hvor myndighederne i årevis har forsøgt at stoppe PKKs indflydelse og ROJ TVs transmissioner. Og afsløringen kan få varige følger for Danmarks i forvejen spændte forhold til Tyrkiet, vurderer Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitet:

»Tyrkiet vil bruge den som eksempel på, at landet ikke kan stole på Danmarks vilje til at hjælpe Tyrkiets interesser.«

I 2005 udvandrede den tyrkiske premierminister Erdogan fra et pressemøde i København med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i protest mod ROJ TVs tilstedeværelse, og i fjor truede Erdogan med et veto imod Foghs NATO-kandidatur på grund af, at den kurdiske TV-station fortsat sender fra Danmark.

Dokumentation: Se flere billeder

Formand for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), kræver en forklaring fra regeringen: »Alle har ledt efter en sammenhæng mellem ROJ TV og PKK. Nu har politiet beviser, og så kan man undre sig over, at det ikke har ført til, at sagen har fået konsekvenser,« siger han.

Københavns Politi, Statsadvokaten for København og justitsminister Lars Barfoed (K) har ingen kommentarer. ROJ TV afviser fortsat enhver tilknytning til PKK.