Om gravegruppen

Banker, der deltager i ulovligheder. Regeringer, der taler usandt. Magthavere, der misbruger deres position.

Det er afgørende for et demokrati, at magtmisbrug, ulovligheder og vildledning kommer frem. Democracy Dies in Darkness, hedder den amerikanske avis The Washington Posts parole. Oplysning, viden og åbenhed gavner folkestyret. Også selv om det nogle gange kan være ubekvemt for de undersøgte magthavere.

På Berlingske har vi en årelang tradition for at bedrive undersøgende journalistik. Vi undersøger, om borgerne får den behandling, de har krav på. Vi undersøger magten.

De senere år har gravegruppen bragt en række opsigtsvækkende sager frem. EFI-sagen om Skats ulovlige opkrævninger, Eritrea-sagen om udlændingemyndighedernes usaglige asylstop, kvælstofsagen om regeringens vildledning af Folketinget om landbrugspakken, kvotekongesagen om en ministers tilbageholdelse af oplysninger for lovgiverne og sagen om misbrug af skattemidler bag Royal Arena. Vi har kulegravet muslimske friskoler, kvaksalvere blandt kræftbehandlere, og gennem 2017 og 2018 har gravegruppen sammen med Berlingske Business afsløret hvidvask for milliarder i Danske Bank. Samtidig har vi bygget nogle af de største onlineuniverser herhjemme, eksempelvis metadataprojektet #Sporet og det interaktive narkounivers Underverden.

Vores journalistik har fået store konsekvenser. Direktører og forstandere er trådt tilbage, lovgivningen er ændret, ministre er blevet tvunget til at forlade deres områder, og en hel bankledelse er udskiftet.

Forskellige medlemmer af gravegruppen har de senere år modtaget en række anerkendelser, blandt andet The NODA Award 2014, The Data Journalism Award 2015, nominering til Cavlingprisen 2015, nominering til FUJs Graverpris 2016, Cavlingprisen 2016, nomineringer til Kristian Dahls Mindelegat, Den Lille Publicistpris 2017, FUJs Graverpris 2018, Cavlingprisen 2018, Den Berlingske Fonds Journalistpris 2019.

Vi vil meget gerne bede om nye tip og nye spor fra læsere og kilder. Har du kendskab til magtmisbrug eller opsigtsvækkende informationer, så kontakt meget gerne et af gravegruppens medlemmer.

Og mest af alt: Vi håber, at I vil læse med.

 

Tilbage til forsiden af Berlingskes gravegruppe.