Krav: Fjern ledige fra kommuner

Arbejdet med at hjælpe ledige skal flyttes væk fra kommunerne og over i en statslig eller regional model, forlanger LO og DA. Flertal presser ministeren.

Et halvtomt hus i Farvergade fungerer som en regulær pengemaskine for borgmester Klaus Bondam (R) og beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Dansk Arbejdsgiverforening og LO kræver nu et opgør med tomme aktiveringstilbud og snyd med refusion til ledige kontanthjælpsmodtagere. Arbejdsmarkedets to centrale parter lægger op til, at kommunerne - mindre end fem år efter at de overtog opgaven fra staten - skal fratages ansvaret for aktivering, vejledning og opkvalificering af ledige.


Opgøret med regeringens beskæftigelsespolitik kommer efter Berlingske Tidendes afdækning søndag af, at Københavns Kommune langtfra lever op til lovens krav om, at ledige i aktivering skal have undervisning, hjælp til jobsøgning eller i jobpraktik mindst 25 timer om ugen. Tusindvis af ledige er i stedet blevet spist af med et skrabet tilbud på cirka halvanden time om ugen, mens kommunen bare i et enkelt tilbud har hævet 35 millioner kroner ekstra om året for at aktivere de ledige.

»Det er at gøre grin med hele ideen i beskæftigelsespolitikken. Der er grund til at overveje, om kommunerne har viljen og evnen til at håndtere beskæftigelsesområdet. Hvis sagen er korrekt beskrevet, er der grund til at indføre en bedre kontrol med kommunerne eller helt tage området fra kommunerne,« siger Henrik Bach Mortensen, der er direktør for arbejdsmarkedspolitik i DA.


LOs næstformand, Lizette Risgaard, kalder det beskæmmende, at ledige behandles som i Københavns Kommune.

»Vi har advaret imod, at kommuner med det nuværende system kunne begynde at tænke i økonomi i stedet for i gode løsninger til de ledige. Arbejdet med ledige skal væk fra kommunerne og over i et statsligt eller regionalt system, hvor alle behandles ens, og hvor ingen kan spekulere i økonomien.«

Et flertal uden om regeringen forlanger nu et konkret udspil fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).