KL: Væk med økonomisk gulerod

Kommunerne vil ikke af med arbejdet med ledige sådan, som DA og LO kræver. I stedet vil KL-toppen have sænket statens betaling for aktivering for at undgå at lokke kommuner i uføre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten skal fjerne den økonomiske gulerod, der kan få kommunerne til at spekulere i økonomi frem for i de bedste løsninger til ledige, når de sender folk i aktivering.

Det er beskeden fra Kommunernes Landsforening (KL) efter en dag, hvor DA og LO gik ud og undsagde kommunernes indsats over for de ledige.

DA og LO reagerede på Berlingske Tidendes historier om, hvordan Københavns Kommune havde fået statens høje betaling for at aktivere et stort antal ledige, men reelt spiste dem af med et skrabet tilbud.

I stedet for at give de ledige de lovpligtige 25 timers undervisning og jobhjælp under aktiveringen skulle de ledige blot møde på et kommunalt jobcenter godt en time pr. uge, en model der forgylder Københavns Kommune.

»Jeg anerkender, at der kan være et problem i, at kommunerne på grund af 35/65 procentsordningen har et incitament til at tænke i økonomi i stedet for en rigtig løsning for den ledige. Jeg synes, vi leverer et godt resultat, men der kan være problemer med ordningen,« siger Erik Nielsen, der er formand for KLs Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og socialdemokratisk borgmester i Rødovre.

Kommunernes ansvar

»Vi ser gerne en 50/50-løsning, så der ikke er så stort pres for at tage den store refusion hjem. Samtidig ønsker vi os, at man tager hele systemet op til revision og ser mindre på krav til kontrol og bureaukrati og mere på de enkelte ledige,« siger Erik Nielsen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), afviser foreløbig, at der er grund til at se generelt på aktiveringsområdet.

»Sagen fra Københavns Kommune handler om eventuelt misbrug af statens midler. Sagen vedrører ikke hele aktiveringsområdet. Aktiveringen skal fortsat være kommunernes ansvar. Det er ekstremt vigtigt at få ledige i job. Kommunerne påtager sig et ansvar, fordi det bedst kan betale sig, da man har færre udgifter til overførselsindkomster og får flere skattekroner ind.«