Her er danskernes paratviden om besættelsestiden

Werner Best var den øverste tyske leder af besættelsesmagten i Danmark fra 1942. Det ved under halvdelen af danskerne. Se to store undersøgelser af danskernes paratviden.

Dr. Werner Best (til højre) og Nils Svenningsen, direktør i udenrigsministeriet. (Arkivfoto, 1942). Fold sammen
Læs mere
Foto: ÅGE SØRENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er grundskole- og gymnasieelevers paratviden om besættelsestiden? Det var udgangspunktet i en artikelserie i Berlingske i august 2013. 500 elever blev bedt om at svare på en test. Tilsvarende gennemførtes testen blandt 1000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, hvor dog gymnasieelever ikke indgår. Testen bestod af 14 spørgsmål.

Følgende spørgsmål blev blandt andet stillet: I 1933 fik Tyskland ny rigskansler, som fastholdt magten indtil sin død i 1945. Hvad hed han? Hvad skete der om morgenen den 9. april 1940? I 1933 fik Tyskland ny rigskansler, som fastholdt magten indtil sin død i 1945. Hvad hed han? Hvad var Antikominternpagtens formål? Hvad var den norske reaktion på det tyske angreb? I Danmark blev der i løbet af besættelsestiden dannet flere grupper, som havde til formål at yde væbnet modstand mod den tyske besættelsesmagt. Find to af grupperne? Hvem var fra 1942 den øverste tyske leder af besættelsesmagten i Danmark? Danmark blev i en periode under besættelsen styret af en regering med en radikal statsminister. Hvad hed han?

Det får du:

Du får to rapporter, der indeholder henholdsvis resultaterne for undersøgelsen, foretaget af Berlingske Research, blandt gymnasieelever, og Gallup-målingen, hvor et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år er blevet bedt om at tage samme test.

Alle præsenteres i tabeller og grafik. Data i rapporten om gymnasieelevernes resultater er opgjort i sin helhed, og således ikke nedbrudt på enkeltkriterier. Det er således ikke muligt at se fordelingen af svar pr. gymnasium. Gallup-rapporten nedbryder derimod svarene på kriterierne køn, alder, partitilhørsforhold og region. Begge undersøgelser er gennemført medio august 2013.

Vilkår for anvendelse:

Rapporterne et til privat brug og må ikke anvendes i kommercielt øjemed. Materialet må ikke sælges, videregives, distribueres, gengives eller mangfoldiggøres uden særlig og skriftlig aftale med Berlingske Media.

Når du har betalt vises rapporterne herunder - lige til at downloade i PDF-format.