Her er alt om valgets tvivlere

Få adgang til vores omfattende analysepakke om de vælgere, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg. Vi undersøger hvem de er, og hvad de mener.

Foto: Brian Bergmann

I de fleste lande findes der nogle vælgergrupper, som toppolitikerne tildeler ekstraordinær opmærksomhed. Det er de vælgere, som i en tæt valgkamp antages at være udslagsgivende for det samlede resultat.

Herhjemme rettes opmærksomheden i høj grad mod de såkaldte tvivlere. Vælgere, som måske først i allersidste øjeblik beslutter sig for, hvor krydset skal sættes. Tvivlergruppen, der antages at udgøre omtrent en femtedel af vælgerkorpset, har ifølge en Gallup-måling en hældning mod statsminister Lars Løkke Rasmussens blå blok.

Men hvem er den typiske tvivle (køn, alder, tidligere politiske overbevisning)r? Og hvilken side hælder tvivlerne til, når det handler om nogle af valgets hovedemner, som for eksempel økonomiske reformer? Hvordan vurderer de statsministerkandidaterne?

Gallup har Berlingske i to omgange udarbejdet nogle omfattende analyser, der blandt andet giver svar på ovennævnte spørgsmål. Her kan du købe adgang til begge Gallup-undersøgelser. Den ene tegner over 35 sider et portræt af, hvem tvivlerne egentlig er, deres politiske holdninger, tidligere ståsted mv. Den rapport på 24 sider går mere i dybden på tvivlernes holdning til nogle af de aktuelle debatemner.

Desuden indeholder pakken undersøgelse af, hvor sikre vælgerne er på deres stemme - opgjort pr. parti.

Her får du således adgang til selve analyserne og de indsamlede data.

Det spørger vi bla. om i analyse 1: Mand eller kvinde, alder, tvivler eller supertvivler, selv om du lige nu ikke ved hvilket parti, du vil stemme på, er der så et parti, du mest sandsynligt vil stemme på, er Helle Thorning Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen bedst til at lede Danmark igennem en alvorlig krise/garant for ansvarlig økonomisk politik/bedste politik på skatteområdet/bedste lederevner/bedste udlændingepolitik/bedste repræsentant over for udlandet/højeste troværdighed/mest sympatiske udstråling/bedste visioner for Danmark/bedste til at sikre beskæftigelsen/bedste moral mv. Endelig indeholder undersøgelsen data om, hvilke politiske emner, der optager tvivlerne mest.

Det spørger vi bla. om i analyse 2:Når du tænker tilbage på det seneste folketingsvalg i 2007, hvad var så afgørende for hvor du endte med at sætte dit kryds? Hvis du tænker på valget mellem at stemme på den såkaldte røde blok (de der støtter Helle Thorning-Schmidt som statsministier), og den såkaldte blå blok (de der støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister), hvilke af de to blokke overvejer du så at stemme på? Regeringen og oppositionen har præsenteret hver deres økonomiske planer frem mod 2020. Regeringens plan indeholder bl.a. en forkortelse af dagpengeperioden og efterlønsperioden, hvorimod oppositionens plan går ud på at hæve skatter og kræve, at lønmodtagere arbejder mere. Hvilken af de to planer foretrækker du? Hvilken partileder er du politisk mest enig med? Hvilken partileder er du politisk mest uenig med? Hvilken partileder har du personligt mest sympati for?

Sådan præsenteres målingerne: Du downloader begge meningsmålinger i PDF-format, som du kan gemme, så længe du ønsker. Rapporterne fylder henholdsvis 35 og 24 A4-sider og indeholder tabeller og grafikker. Data er i de fleste tilfælde desuden nedbrudt på køn, alder, geografi og indtægt. Der sondres desuden mellem, hvorvidt tvivleren er lidt eller meget i tvivl. Målingerne er gennemført 13. maj 2011 og 22. juni 2011. Respondentgruppen er fundet blandt et repræsentativt udsnit af danskere.


Nu kan du downloade hele undersøgelsen i PDF-format.