Fysisk vold mod børn er udbredt

Tusindvis af danske børn mishandles af deres forældre, men institutioner, skoler og sygehuse vender i stort omfang det blinde øje til, viser forskning.

MODELFOTO. Hvert 20. barn har oplevet decideret mishandling i hjemmet – altså slag, spark, kvælningsforsøg eller brændmærkning. I en væsentlig del af de sager, hvor børn og unge udsættes for mishandling, opdager hverken landets skadestuer eller de sociale myndigheder volden. Fold sammen
Læs mere

Omfanget af børn, der bliver udsat for fysisk vold i hjemmet, er markant større end det, der bliver opdaget af pædagoger, lærere, sygeplejersker og læger. Det viser den hidtil mest omfattende kortlægning af vold mod børn, som SFI offentliggør i dag. Ifølge rapporten bliver 5,6 pct. af en årgang udsat for fysisk vold. Det svarer til ca. 3.000 børn, og at der i hver folkeskoleklasse i snit sidder et barn, som er blevet mishandlet med f.eks. slag, spark, kvælertag og brændemærker. Langt de fleste af dem får tilmed aldrig hjælp, for myndighedernes fagfolk, der normalt er med til at mandsopdække børnene fra de er små, er ikke gode nok til at gribe ind, og det til trods for adskillige tiltag fra regeringen gennem de seneste ti år, erkender socialminister Benedikte Kiær (K).

»Der er stadig en for stor berøringsangst, men fagfolkene skal leve op til deres underretningspligt, og kommunerne skal tage underretningerne alvorligt,« siger hun og påpeger, at regeringens Barnets Reform fra nytår indskærper underretningspligten og hjælper kommunerne til at gribe hurtigere ind.

Men den nye undersøgelse viser, at der ikke bare er tale om berøringsangst, men decideret systemsvigt, siger børneeksperter. Kommunerne opfanger kun hvert femte barn, som mishandles. Derudover kommer psykisk vold og ydmygelse. Og hospitalerne opfanger blot ét ud af 1.000 mishandlede børn.

»Koordinationen myndighederne imellem er ikke god nok, og vi kan se, at der er for mange børn, der ikke bliver undersøgt af en børnelæge på hospitalet, selv om en sagsbehandler har mistanke om mishandling. Og så følger sagsbehandlere ikke op. Der er simpelthen for mange, som ikke går ind og ser, om volden i hjemmet bliver stoppet, efter en sag er blevet opdaget,« siger seniorforsker Mogens Christoffersen fra SFI.

Ifølge Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet, er det »et under«, at institutionerne ikke opdager mere. Hun og souschef Bente Boserup fra Børns Vilkår mener, at tallene udstiller et system, som er brudt sammen.