-
Brand. Frihedsmuseet.
1 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet.
2 / 38
-
Siden klokken kvart i to natten til søndag har brandvæsenet forsøgt at slukke en voldsom brand, der forsat søndag morgen hærgede Frihedsmuseet i København. Klik videre og se billederne fra Frihedsmuseets udstillinger og historie.
3 / 38
-
Her ses Frihedsmuseets administrationschef Jes Gjørup og indsatsleder Jan Sørensen fra Københavns Brandvæsen foran museet den 28. april 2013. Begge er tydeligt bedrøvede over ildspåsættelsen og konsekvenserne af denne.
4 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet. Afspærring Bredgade. Politi
5 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet. Afspærring Bredgade. Politi
6 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet. Afspærring Bredgade. Politi
7 / 38
-
Også på Amalienborg, der ligger få hundrede meter fra museet, kunne man den 28. april se røgen fra den brændende museum. Et stort område blev afspærret, dog ikke de royale gemakker.
Klik videre for at se gamle arkivbilleder af Frihedsmuseet i sine tidlige dage.
8 / 38
-
Nationalmuseet oplyser på deres hjemmeside, at arbejdet med at restaurere de skadede genstande er i gang:
- Brandvæsnet har reddet en lang række effekter ud af bygningen, og museets personale arbejder på at danne sig et overblik over skaderne. Nationalmuseets konserveringsværksted i Brede blev tidligt søndag morgen varskoet, og er derfor klar til at tage sig af de reddede genstande så hurtigt som muligt, bl.a. med hensyn til skader fra sod, røg og vand, står der i meddelelsen
Klik videre og se billeder fra museets udstillinger og historie.
9 / 38
-
Frihedsmuseet blev etableret efter en stor indsamling i 1957, hvor danskerne kunne give en krone til en mursten.
10 / 38
-
Ved indvielsen lagde Kong Frederik IX den første af tre symbolske mursten. Den anden blev muret af en ung pige, datter af en falden modstandsmand, og den tredje af modstandsmanden Svenn Seehusen.
Kort før arrangementet modtog dagbladet Politiken en meddelelse per telefon, hvor en anonym person sagde, at en bombe ville eksplodere i museet. Kongeparrets planlagte rundgang i samlingerne blev derfor ikke til noget.
11 / 38
-
Frihedsmuseet i København har til formål, at fortælle historien om den danske modstandskamp mod den tyske besættelse 1940-1945. Frihedsmuseets udstilling er fra 1995 og indeholder artefakter fra den illegale presse, sabotage, danskernes hverdagsliv i besættelsesperioden, redningen af de danske jøder og de internationale konsekvenser af Danmarks besættelse.
12 / 38
-
Udstillingen var, ind til indspåsættelsen sidste år, kronologisk sat op og og viste modstandsbevægelsens udvikling fra 1940 til 1945.
13 / 38
-
Besynderlig ser den ud - V3-panservognen. Under modstandskampen måtte mange grupper ty til egne løsninger. Denne panservogn er en ombygget lastbil bygget af modstandsfolk fra Frederiksværk. Den står nu foran museet.
14 / 38
-
Her ses museumsinspektør Henrik Lundbak »på jagt« i museets omfattende arkiv.
15 / 38
-
Ideen omkring frihedsmuseet opstod efter en mindre udstilling i Frimurerlogen i København i efterkrigstiden. Her blev det besluttet, at Danmark skulle have en permanent udstilling.
16 / 38
-
Her ses en række Gestapo-genstande i en af museets montrer.
17 / 38
-
Nationalmuseet åbnede i 2012 en storudstilling om Danmark i Europa. Her ser en gæst på et våben fra anden verdenskrig - et våben som gav forskerne hovedbrud, for ingen kunne regne ud, hvad det var blevet brugt til under besættelsen.
18 / 38
-
Under besættelsen florerede den illegale presse i stort omfang. Derfor havde frihedsmuseet, indtil branden i 2013, naturligvis også dedikeret plads til en udstilling hvor man kunne få et indblik i, hvordan modstandsfolkene trykte de illegale blade mm. En udstilling som højst sandsynligt også vil få plads, når renoveringen af Frihedsmuseet er færdig i 2018, og museet kan genopstå på ny.
19 / 38
-
Ingen rigtig indvielse uden de royales tilstedeværelse. Dronning Ingrid og Frederik IX ses her på 1. række under indvielsen af Frihedsmuseet.
20 / 38
-
En V3-panservognen nydeligt parkeret foran museet. Under modstandskampen måtte mange grupper ty til egne løsninger. Denne panservogn er en ombygget lastbil bygget af modstandsfolk fra Frederiksværk.
Klik videre for at se billeder af museets udstillinger, før branden i 2013.
21 / 38
-
Billedhuggeren Svend Lindhardsts statue af en dansk soldat i tidens uniform skuer, til ære for de faldne, fra sin sokkel over til Frihedsmuseet.
22 / 38
-
Brandslukningen var stadig i gang kort før kl. 12 søndag. Her Frihedsmuseets café.
23 / 38
-
24 / 38
-
25 / 38
-
26 / 38
-
27 / 38
-
28 / 38
-
Indsatslederens bil med whiteboard-tavlen, der der har været med til at skabe overblik over nattens og formiddagens brandsluknings-koordinering. (foto: Mads Allingstrup)
29 / 38
-
Brandfolkenes iltflasker.
30 / 38
-
Brandfolkene tager en slapper efter en lang nat og formiddags arbejde i ilden. (foto: Mads Allingstrup)
31 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet.
32 / 38
-
Brand. Frihedsmuseet.
33 / 38
-
Her ses flyttekasser med genstande reddet ud fra museet.
34 / 38
-
Her ses flyttekasser med genstande reddet ud fra museet.
35 / 38
-
Her ses flyttekasser med genstande reddet ud fra museet.
36 / 38
-
Frihedsmuseets kobbertag skraldes af og bliver indtil videre lagt på jorden i en stor krøllet bunke foran museet.(foto: Mads Allingstrup)
37 / 38
-
Frihedsmuseets kobbertag skraldes af og bliver indtil videre lagt på jorden i en stor krøllet bunke foran museet.(foto: Mads Allingstrup)
38 / 38