Da mor slog Kevin, Jill og Mike

En 47-årig mor fra Holbæk fik i maj et halvt års fængsel for vold mod sine tre børn. Sagen giver et indblik i den vold, som hvert 20. barn ifølge en ny SFI-rapport har oplevet. Den viser samtidig, at der kan gå lang tid før myndighederne reagerer på advarsler om vold.

MODELFOTO. Hvert 20. barn har oplevet decideret mishandling i hjemmet – altså slag, spark, kvælningsforsøg eller brændmærkning. I en væsentlig del af de sager, hvor børn og unge udsættes for mishandling, opdager hverken landets skadestuer eller de sociale myndigheder volden. Fold sammen
Læs mere

Det var lærerne på børnenes skole i Holbæk, som først fattede mistanke. Den i dag 11-årige Kevin og hans et år yngre søskende, tvillingeparret Jill og Mike, viste tegn på, at de ikke havde godt. Kevin var bagud i forhold til klassekammeraterne og var meget alene. Det samme var tilfældet med lillesøster Jill, der havde svært ved at læse og tit klagede over maveproblemer. Og en dag fortalte Mike så sin lærer, at mor var begyndt at drikke.

Lærernes bekymring steg i takt med, at børnenes historier og problemer blev værre og hyppigere. Og i efteråret 2008 gik to kvindelige lærere så til skolens leder. I første omgang blev der forsøgt med skole-hjem samtaler, men moderen afviste, at der skulle være problemer i hjemmet. Resultatet blev et samarbejdsskema mellem skolen og børnenes mor.

Hun var alene med børnene, og havde ikke haft kontakt til deres far i fem år. Men moderen havde en kæreste, Polle. Ham var hun glad for, forklarede hun. Men det var ikke altid et lykkeligt forhold, og en dag betroede Jill sin lærer på skolen, at hun sammen med Kevin og Mike havde set, at deres mor var blevet slået af Polle. »Mor havde været fuld og vred, og hun havde blå mærker i ansigtet,« huskede skolelæreren senere i retten, at Jill havde fortalt en dag. Pigen havde ved samme lejlighed sagt, at hendes mor godt kunne være sur og finde på at slå. Og efter Jill havde fortalt om volden, fik hun det så dårligt, at hun ikke ville hjem til sin mor. Læreren kontaktede kommunen og tog selv initiativ til et møde med børnenes mor. Aftalen blev i første omgang, at Jill i en periode i vinteren 2009 skulle bo hos sine bedsteforældre.

Men det løste ikke problemet. Ikke lang tid efter kom Jill i skole med nye historier hjemmefra. Om hvordan mor kunne finde på at rive hende i håret. Og at hun blev sparket, mens hun lå ned. Hendes brødre fortalte om, at der hele tiden stod flasker på bordet derhjemme. At der blev slået, taget hårdt fat i armen og at der blev trukket så hårdt i håret, at der kom totter med ud. Da historierne fortsatte, indberettede skolens lærere igen sagen til Holbæk Kommune, bl.a. i sommeren 2009. Men der skulle en hospitalsindlæggelse til, før myndighederne for alvor reagerede.

1. februar i år kom Jill i skole og klagede over hovedpine. Hun var dårlig, og lagde sig derfor på en briks, hvor hun lå, helt frem til 10-frikvarteret var slut. Hendes klasselærer spurgte ind og fik at vide, at Jills mor havde været meget fuld, havde slået hende og, efter at Jill var faldet om på gulvet, havde sparket til hende. Skolens leder og en lærer besluttede derefter at køre Jill på skadestuen. Hospitalet så tegn på vold, og indberettede sagen til kommunen. Den valgte at fjerne børnene fra hjemmet og politianmelde sagen.

Moderen blev tiltalt efter straffelovens bestemmelser for vold, og anklaget for gennem en periode på over to år »systematisk og med jævne mellemrum at have udsat hendes biologiske børn« Kevin, Jill og Mike »for legemsangreb i form af slag og spark mod hoved og kroppen, ligesom hun hev dem i håret og slog Mike med et bælte«.

Moderen afviste anklager

Kevin, Jill og Mikes mor afviste anklagerne i retten. Hun havde ikke et alkoholproblem, men havde dog fået antabus i en periode. Hun havde ikke slået sine børn. Hun havde taget dem i armen eller nakken og sendt dem ind på værelset, ja. Men slået dem, nej. Og heller ikke hevet dem i håret. Om episoden, hvor Jill endte på skadestuen, forklarede moderen at det skyldtes en kælkeulykke, og ikke vold fra hendes side. Hun forklarede desuden, at hun havde et skidt forhold til lærerne på skolen og at hun havde oplevet, at de opdigtede usande anklager mod hende. Men retten fandt, at der var belastende beviser mod moderen. Det var bl.a. forklaringer fra lærerne på skolen om de ting, børnene havde betroet dem. Og det var ikke mindst den videoafhøring af Kevin, Jill og Mark, hvori de tre børn samstemmende fortalte, at de var blevet slået af deres mor.

21. maj i år idømte retten i Holbæk børnenes mor til seks måneders fængsel. De to måneder af straffen skulle afsones, de sidste fire blev gjort betinget.

I dækningen af retssagen rettede lokale medier kritik mod Holbæk Kommune. Hvorfor skulle der gå adskillige måneder, og hvorfor skulle Jill forbi skadestuen, før kommunen reagerede på indberetningerne fra skolen? - spurgte f.eks. DR. Kommunens borgmester Søren Kjærsgaard (V) ville ikke kommentere den konkrete sag, men erkendte dog, at den var »skidt«.

Artiklen er baseret på en udskrift af domsbogen fra retssagen ved retten i Holbæk.

Vold mod børn

Berlingske Tidende er i gang med at kortlægge sager om vold mod børn og bringer her et udvalg. Hvis du kender til sager om forældre, der er dømt for vold mod deres barn, så skriv til Kasper Krogh og hjælp os med at kortlægge omfanget.

Vis Vold mod børn på et større kort