Alle skal spise - HA spiser først

Hells Angels' klubkasse tjener på inkasso, narko og prostitution, forklarer vidnet Kasper Vetter. Det kan få betydning for et eventuelt forbud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beklagelse ROCKERSAG. I artiklen »Alle skal spise - HA spiser først« sættes Hells Angelsmedlem Poul Tang Lystbæk i forbindelse med opkrævelse af beskyttelsespenge og bordelvirksomhed på baggrund af oplysninger til Østjyllands Politi fra vidnet Kasper Vetter. Poul Tang Lystbæk selv har ikke forud for offentliggørelsen af disse oplysninger haft en mulighed for at kommentere dem. Det beklager Berlingske Tidende. Poul Tang Lystbæk benægter enhver selskabelig eller økonomisk forbindelse til Kasper Vetter og stiller sig uforstående over for påstandene. I øvrigt har han ikke som anført i artiklen været kasserer i Hells Angels MC Aarhus. Red.

________________________________________

Den nye kasserer var frygtet i Hells Angels. De sagde, han var vokset op med en døv bror og kunne mundaflæse, og da Poul Lystbæks øjne altid var dækket af solbriller, så man ikke ikke kunne se, hvor han kiggede hen, var det næsten, som om han kunne læse folks tanker.

Kasper Vetter vidste, hvad det drejede sig om, så snart Poul Lystbæk ringede: Det var tid til at betale. Kasper Vetter importerede hash fra udlandet, og egentlig skyldte han ingenting, for der var allerede et Hells Angels-medlem, der fik sin bid af kagen. Importen kørte sammen med Hells Angels-medlem Rasmus Johnsen fra klubbens Aalborg-afdeling. HA'eren bidrog ikke meget til arbejdet med at sælge og kræve penge op. Men Kasper Vetter vidste, at hvis han skulle have ro til at køre sin forretning, skulle der én fra klubben med.

Web-dokumentar: Vidnet
Netværk
: Kasper Vetter mod Hells Angels
 

Sådan virkede Hells Angels. Som en pyramide.

»Pengene går op, lortet løber ned. Og når først du er begyndt at betale, slipper du ikke ud af det igen.«

Sådan forklarede han Østjyllands Politi systemet, da han i august 2009 meldte sig selv.

Politiadvokat Poul Gade var ikke i tvivl, da han så materialet i sagen, som efterforskerne byggede op i samarbejde med NEC under Rigspolitiet: Det her kunne blive en bombe under Hells Angels.

Kasper Vetter var højrehånd for den gamle kasserer i Århus-afdelingen, Jens Bramming, som havde lært Kasper Vetter systemet at kende. Nu sang Kasper Vetter om mange af klubbens hemmeligheder. Hans vidneudsagn forbandt foreningen direkte med organiseret kriminalitet. Med vold, afpresning, narkosalg og prostituion. Ikke bare de enkelte Hells Angels-medlemmer, men klubben - foreningen som sådan - der ellers var urørlig og grunden til, at de fleste jurister var enige om, at Grundloven beskyttede Hells Angels mod et forbud.

Beskyttelsespenge

Her er hvad, Kasper Vetter fortalte om sit eget bidrag til foreningen, skønt han aldrig var medlem, og det ikke ligefrem var helt frivilligt:

Kasper Vetter kunne ikke takke nej til at gå en tur med Poul Lystbæk. Han forsøgte først at protestere og nægte at betale en afgift til klubben af sit hashsalg. Han fortalte Poul Lystbæk, at han betalte til Rasmus Johnsen og dermed til Aalborg-afdelingen. Men Lystbæk var ligeglad. Århus-afdelingen skulle også have en del af indtægterne, når han solgte hash i byen.

10.000 om måneden

Kasper Vetter trak på skuldrene, de enedes om et beløb på 10.000 kroner om måneden. Det var fair nok, syntes Kasper, der vidste, at to af Århus store narkohandlere - nu sigtet i den store narkosag Operation Snehvide - betalte 20.000 kroner om måneden til klubkassen.

Men Kasper Vetter havde også et krav. Han ville være sikker på, at klubbens medlemmer alle fik besked.

»Så gider jeg ikke noget bøvl med de andre medlemmer. Kan du garantere, at alle i klubben (Århus-afdelingen, red.) får at vide, at jeg betaler til klubkassen.«

Det lovede Poul Lystbæk. Rasmus Johnsen i Aalborg blev ifølge Kasper Vetters forklaring rasende, da der skulle trækkes 10.000 kroner ud af deres fortjeneste for at betale klubben i Århus.

»Hvad! Skal jeg nu betale for beskyttelse til min egen klub?« sagde han ifølge Kasper Vetter.

De største spiste først

Kasper Vetter tænkte dengang ikke videre over arrangementet. Alle skulle spise i den kriminelle underverden. Og de største spiste først.

Men da han meldte sig selv til politiet, kunne han ikke undgå at bemærke politiets interesse for hans viden om klubkassen.

Han forklarede politiet om den lille kasse og den store. Den lille var en kasse med småbeløb til joints og andre fornødenheder i klubben, den store var den, der sikrede, at Hells Angels kunne støtte medlemmerne økonomisk med et par tusind kroner om måneden, når de sad i fængsel. Og i takt med, at flere og flere røg ind at sidde som følge af bandekrigen, steg det økonomiske pres på den store kasse. Det faste kontingent samt diverse frivillige donationer rakte slet ikke længere.

Derfor bemærkede Kasper Vetter hurtigt, at der var mukken i krogene over den nye »treasurer«, som kasseren Poul Lystbæk hed i HA-systemet.

Kasper Vetter havde selv været med til at starte et bordel på Midtagervej i Århus op. Før i tiden gik en fra Hells Angels sammen med en kvinde, som skaffede de prostituerede, mens HA'eren fandt egnede lokaler. Kunderne kom og betalte en entré, som var det beløb, man afregnede til Skat. Derudover var der et sort regnskab, hvor parterne delte ligeligt en gang om måneden. I gamle dage var det så op til HA-medlemmet selv at donere et passende beløb til klubkassen, men det ændrede sig, da Poul Lystbæk kom til.

Flere af klubbens Århus-medlemmer brokkede sig højlydt over, at klubben overtog deres bordeller efter bandekrigen. Poul Lystbæk hentede simpelthen selv deres overskud, som nu gik ubeskåret og direkte i klubkassen, klagede flere over. Det gik blandt andet ud over bordellet Mens Best Choice i Århus.

Afpresning

Men det var, forklarede Kasper Vetter, ikke kun på bordeller og narkosalg, at klubben havde direkte indtægter. I takt med at finanskrisen indfandt sig, blomstrede et andet traditionelt forretningsområde for Hells Angels: Inkasso. Forretningsfolk, der ikke selv havde rent mel i posen, var i årevis kommet til Hells Angels, når de blev uenige om sorte penge og umuligt kunne gå til domstolene.

Kasper Vetter havde selv siddet med ved flere af disse forretninger, hvor fortjenesten typisk blev fordelt med 50 procent til klubben og 50 procent til den, der landede forretningen til klubben.

Sidstnævne skulle så også dække omkostningerne til dem, der skulle true genstridige skyldnere til betaling. Typisk de unge AK81ere, der gladeligt tog opgaven og hele risikoen for en 10.000-20.000 kroner. Kasper Vetter har til Østjyllands Politi forklaret om afpresning af folk i byggebranchen, men også af tidligere HA'ere, som røg ud af klubben og blev malket økonomisk for alt. Der kunne let være tale om millionbeløb. Kunne skyldnerne ikke betale kontant, hentede HA'erne deres biler, møbler og alt, hvad de havde af værdi. Og dem, der valgte at betale, kunne sagtens blive præsenteret for nye krav, selv om fordringerne var grebet ud af den blå luft.

Som regel var det nok for HA'erne blot at kontakte folk, så fandt de pludselig penge, de ellers ikke havde. Men i andre tilfælde udførte AK81erne angreb med smørsyre på folks bopæle eller overhældte folks trapper med blod fra slagterier.