FN har fået vokseværk i København

Regeringen ønsker at gøre København til et stort center for FN-organisationer. Senest er det lykkedes hovedstaden at blive hjemsted for projektgennemførelsesorganisationen UNOPS med 120 medarbejdere.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at det seneste rykind fra FN i Danmark bidrager til at cementere Københavns position som en international by. Arkivfoto: Reimar Juul <br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny FN-organisation rykker inden længe ind på Midtermolen ved Langelinie i København. Projektgennemførelsesorganisationen UNOPS med 120 ansatte har besluttet at skifte hovedkvarteret i New York City ud med et nyt i Copenhagen, Denmark.

Ud over Danmark havde Tyskland, Italien, Spanien og Frankrig lagt billet ind på organisationen, der styrer den praktiske gennemførelse af FN-projekter, f.eks. reformering af retssystemet i et U-land.

Og i forbindelse med gennemførelsen af alverdens projekter køber UNOPS typisk bistand fra konsulentfirmaer.

»UNOPS er en slags praktisk gris, der får gennemført FN-projekterne. Og med placeringen i København bliver det også interessant for danske konsulentfirmaer, som får væsentlig større mulighed for at afsætte deres konsulentydelser,« siger chefkonsulent Lars Hørman fra Udenrigsministeriets kontor for FN- og global udvikling.

Siden først WHO i 1950erne etablerede det europæiske regionalkontor i København og UNICEF hurtigt fulgte trop med lageret i Frihavnen, er København i dag blevet den sjettestørste FN-by i verden. Efter UNOPS rykind vil der være cirka 850 FN-medarbejdere beskæftiget, hvoraf omkring hver tredje er dansker.

Tale om egentlig »FN-by«
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er utroligt glad for UNOPS' valg.

»Det betyder, at vi nu har nået et omfang af FN-organisationer og FN-ansatte, som vil gøre det endnu mere attraktivt også for andre FN-organisationer at flytte hertil og dermed bidrage til at cementere Københavns position som en international by,« siger Ulla Tørnæs.

FN-organisationerne er i dag placeret på tre forskellige adresser i København, og staten betaler huslejen som en del af FN-bidraget. Hvis det lykkes regeringen at få samlet endnu flere medlemmer af FN-familien, kan det komme på tale at bygge en decideret FN-by i København, hvor organisationerne kan få gavn af stordriftsfordele.

Staten overvejer bl.a. en placering på arealer i Københavns Havn eller Hellerup, men ifølge Københavns Kommunes planchef Holger Bisgaard er processen slet ikke nået til en konkret fase endnu.

»Men vi vil gøre alt for at få etableret en FN-by det mest hensigtsmæssige sted,« siger Holger Bisgaard.