Warming tav om flere advarsler

Mikkel Warming fik hele to advarsler om forholdene på Tokanten. Alligevel orienterede han ikke Socialudvalget. I dag skal han forklare sig.

Mikkel Warming (Enh.) fik flere advarsler om forholdene på Tokanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Københavns socialborgmester, Mikkel Warming (Enh.), fik flere advarsler end hidtil antaget om forholdene på bostedet Tokanten. Advarsler, som han aldrig gav videre til Socialudvalget. Mikkel Warming, der i dag skal forklare sig på et ekstraordinært møde på Rådhuset, har selv kritiseret sin forvaltning for langsommelig sagsbehandling.

Men i foråret 2007 overhørte han selv to klare advarsler om, at der var noget helt galt. Den første kom i form af et personligt nødråb på en e-mail fra en af pædagogerne på Tokanten.

Men nu afslører en redegørelse til Ombudsmanden, som Berlingske Tidende har fået aktindsigt i, at Mikkel Warmings egne embedsmænd også orienterede ham om, at manglende indberetninger af magtanvendelser på bostedet Tokanten kunne få »personaleretlige konsekvenser« for forstanderen. Det skete 16. maj 2007. Alligevel undlod Warming at informere Socialudvalget, og ifølge flere tidligere ansatte fortsatte overgrebene helt op til november i år.

De to advarsler kom kort efter den såkaldte Sjælør-sag, der også handlede om ulovlig magtanvendelse. Men Warming lod sagen gå sin gang, indtil Berlingske Søndag afslørede, at beboere blev låst inde, slæbt hen ad gulvet eller fik frataget deres cigaretter, hvis de ifølge personalet var uartige. Først da blev forstanderen midlertidigt suspenderet.

Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning ved København Universitet, siger: »Jeg kan undre mig over, at borgmesteren ikke så det politisk sprængfarlige i sagen. Han kunne have gjort to ting: For det første et lille notat i sin kalender for at følge op på sagens videre gang, for det andet informere Socialudvalget. Så havde han i dag ikke stået alene med det politiske ansvar i en rigtig dårlig sag.«

Tilliden til socialborgmester Mikkel Warming er ved at være væk i store dele af Københavns Borgerrepræsentation, viser en rundringning, Berlingske har foretaget.