VK indleder offensiv

Efter et langt tilløb satser Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen hårdt på at bringe VK-regeringen i offensiven.

Efter et langt tilløb satser Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen hårdt på at bringe VK-regeringen i offensiven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Offensiven sker med et helt arsenal af store initiativer: 

Først og fremmest har Løkke & Espersens besluttet sig for at gennemføre den længe ventede fornyelse af ministerholdet. Det har i lang tid stået klart, at flere ministre er trætte og har svært ved at sætte nye projekter i gang og promovere regeringens politik tilstrækkeligt kraftfuldt. Dertil kommer, at Lars Løkke Rasmussen helt åbenbart har brug for at stille et hold, som i langt højere grad er hans eget – og ikke blot arvet fra forgængeren. 

Udskiftningen af ministrene er desuden et stærkt signal om, at regeringstoppen satser på at foretage et politisk gearskifte. Løkke og Espersen har som ambition at sætte sig tungt på den politiske dagsorden, hvilket skal sætte punktum for en periode, hvor brandslukning og krisestyring af løbske enkeltsager har fyldt billedet og tæret på befolkningens tillid. 

Rent indholdsmæssigt vil Løkke og Espersen især fokusere benhårdt på økonomien. Den længe ventede statusrapport over udfordringerne for dansk økonomi – det såkaldte konvergensprogram – er således udarbejdet og klar til præsentation. Tallene i rapporten vil illustrere, at der bliver behov for en stram udgiftsstyring for at få gælden under kontrol, ligesom produktiviteten skal bankes i vejret.

- I forbindelse med offentliggørelsen af konvergensprogrammet vil Løkke og Espersen derudover fastsætte de overordnede økonomiske og politiske pejlemærker, som regeringen vil styre efter.Økonomisk set er der senere på foråret lagt op til hårde forhandlinger om rammerne for økonomien i regioner og kommuner, som må indstille sig på stramme budgetter. Også regeringens forslag til finanslov for 2011 ventes at lægge op til stram udgiftsstyring – selv om regeringstoppen er opmærksom på ikke at stramme så voldsomt, at det kvæler et gryende økonomisk opsving.
 
Ud over at regeringen på denne måde vil forsøge at erobre den politiske dagsorden, er Lars Løkke, Lene Espersen og Pia Kjærsgaard indstillet på at gå i clinch med oppositionen.I en lang periode har S-formand Helle Thorning-Schmidt kunnet holde sig på behagelig afstand af den politiske boksering, eftersom man internt i VKO har haft travlt med at udkæmpe det ene interne opgør efter det andet. 

Fremover vil regeringstoppen og DF-ledelsen forsøge at presse Thorning ind i forhandlinger om løsningen af de økonomiske problemer. Reelt er der ikke stor tiltro til, at S-formanden vil være indstillet på at indgå i større forlig så relativt tæt på næste valg. Løkke og Espersen håber derimod, at det kommende forløb vil vise, at oppositionen – når det kommer til stykket – ikke kan enes om et overbevisende alternativ til regeringens politik. 

Kort sagt: I de næste dage indledes et uhyre vigtigt kapitel i historien om Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister. Hvordan det går i dette kapitel, vil i høj grad være med til at bestemme, om den samlede beretning om regeringschefen bliver kort eller lang.