Visitationszonerne udvides til det meste af København

Efter de seneste skudepisoder kan man nu blive kropsvisiteret i store dele af København. Foreløbig én person er fængslet for ulovlig våbenbesiddelse efter skuddene på Nørrebro natten til i går.

Efter de seneste dages skud-episoder i hovedstadsområdet, der kulminerede med skuddrabet på en ung mand på Nørrebro natten til i går, udvider Københavns Politi nu de såkaldte visitationszoner til at omfatte store dele af København.

De næste fire uger kan politiet kropsvisitere folk på dele af Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Vesterbro, i Sydhavnen, Valby, Amager, City, Frederiksberg og Tingbjerg. Det kan med hjemmel i politiloven lade sig gøre, uden at politiet har begrundet mistanke om, at man bærer våben.

»Vi ved jo ikke, hvor skuddene rammer næste gang. De bevæbnede grupper er meget mobile,« siger chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi og henviser til, at den sidste tids mange skudepisoder i København primært handler om opgør blandt kriminelle bander.

Visitationszonerne i København blev oprindeligt indført som et forsøg i Københavns indre by hen over sommeren på grund af flere våben i nattelivet. Siden har Nørrebro og Amager været omfattet i afgrænsede perioder. Og selv om politiet ikke umiddelbart ved, om visitationen har haft en effekt i København, er Per Larsen tilfreds med, at mulighederne nu bliver udvidet.

Hårdere straffe
Justitsminister Lene Espersen (K) har selv opfordret politiet til at udvide visitationszonerne og til at øge presset yderligere på de kriminelle bander. Ministeren har samtidig to lovændringer på vej som følge af skudepisoderne. Straffen for at bære våben skal gøres hårdere, og politiet skal straks kunne varetægtsfængsle kriminelle, der bærer våben.

»Almindelige lovlydige borgere risikerer at blive tilfældige ofre for disse vanvittige skyderier. Vi vil ikke have disse amerikanske tilstande i det danske samfund,« siger hun.

Politiet har gennem de seneste tre måneder registreret 690 sager, hvor der har været en eller anden form for våben indblandet. I 390 af sagerne har der været tale om overtrædelser af våbenloven. Om der er en sammenhæng med gårsdagens drab på Nørrebro og de vilde skyderier dagen forinden i Taastrup, betegner politiet som tvivlsomt.

Foreløbig er én person fængslet i seks dage. Tre øvrige er løsladt efter, at de i går blev fremstillet i grundlovsforhør sigtet for ulovlig våbenbesiddelse. Alle fire har forbindelse til den dræbte og kørte rundt i en bil ved Rigshospitalet, hvor skudofrene var indlagt efter skudepisoden. I bilen fandt politiet en pistol.