Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et af verdens største forsikringsselskaber, det schweiziske selskab Zürich, forsøger at begrænse de negative effekter efter et selvmord i den øverste ledelse og vil nu undersøge, om bestyrelsesformanden har spillet en rolle i sagen.
Mandag morgen blev den 53-årige forsikringsgigants finansdirektør Pierre Wauthier fundet død i sit hjem ved breden af den idylliske Zuger See små tre kvarters kørsel fra Zürich. Det skete halvanden uge efter, at Zürich havde fremlagt et skuffende kvartalsregnskab, herunder et fald på hele 27 pct. i nettoindtjeningen i 2. kvartal.
For det schweiziske politi stod det hurtigt klart, at der var tale om selvmord.
Og af et brev, som Pierre Wauthier havde efterladt sig, fremgik det, at Zürichs bestyrelsesformand, den tidligere markante og indflydelsesrige, men også kontroversielle Deutsche Bank-chef Josef Ackermann havde spillet en rolle i Wauthiers tragiske beslutning.
Overraskende afgang
Pierre Wauthiers død og indholdet af hans afskedsbrev fik torsdag Josef Ackermann til at trække sig som bestyrelsesformand med øjeblikkelig virkning. Ackermanns afgang kom overraskende. Fra sin tid som chef for Deutsche Bank er han blevet kendt for at være en mand, der ikke lader sig gå på af modgang. Han har blandt andet været involveret i en retssag og i et heftigt internt opgør i den tyske storbank om, hvem der skulle være han efterfølger. Men i dette tilfælde valgte han at forlade sin post for at undgå at skade Zürichs omdømme.
»Jeg har grund til at tro, at familien er af den opfattelse, at jeg burde tage min del af ansvaret, hvor ubegrundet enhver påstand end måtte være,« sagde Ackermann i en lidt kryptisk udtalelse i forbindelse med sin tilbagetræden. Flere medier refererer Whau-tiers enke for, at hendes mand er blevet presset ud i selvmord, og antyder, at alt ikke er gået helt stille og nobelt for sig i området mellem bestyrelseslokalet og direktionsgangen, siden Josef Ackermann blev bestyrelsesformand i 2012 i det 141-årige forsikringsselskab, der beskæftiger omkring 66.000 medarbejdere på verdensplan. Selvmordet, Ackermanns afgang og antydningerne af problemer med ledelsesstilen i selskabet har fået Zürichs kurs til at falde. Fra nyheden om Pierre Wauthiers død kom frem mandag til torsdag aften, faldt kursen seks pct.
Følelsesladet investormøde
Fredag formiddag forsøgte Zürichs konstituerede bestyrelsesformand, Tom de Swaan, og adm. direktør Martin Senn så at berolige markedet og aflive de værste rygter på et følelsesladet investormøde. Det lykkedes kun i begrænset omfang. I løbet af fredag steg kursen godt én pct. På mødet bekræftede topledelsen, at Ackermann bliver kædet sammen med Wauthiers tragiske beslutning i afskedsbrevet.
»Vi er informerede om, at et sådant brev eksisterer, og vi er bekendt med dets indhold. Det er korrekt, at det relaterer sig til forholdet mellem Pierre Wauthier og Josef Ackermann,« sagde Tom de Swaan ifølge et båndudskrift fra investormødet offentliggjort på Zürichs hjemmeside. Swaan ønskede dog ikke at komme nærmere ind på indholdet af brevet, da det ville være »upassende« over for Whautiers familie. Både Swaan og adm. direktør Martin Seen understregede, at forholdet mellem Wauthier og Ackermann vil blive undersøgt nærmere.
»Bestyrelsen ser det som sin primære opgave at undersøge spørgsmålet om, hvorvidt der var unødigt pres rettet mod vores finansdirektør. Lad mig være helt tydelig, vi, det vil sige bestyrelse og direktion, tager virksomhedskultur og -adfærd meget alvorligt,« sagde Tom de Swaan, der selv har været tæt på begivenhederne.
Indtil Ackermanns tilbagetræden var han næstformand i Zürichs bestyrelse. De Swaan tilføjede da også, at han personligt ikke er bekendt med uhensigtsmæssig adfærd fra bestyrelsens side.