Zuckerberg sætter tape over kamera og mikrofon

Facebook-stifteren er bange for at blive fotograferet eller aflyttet i det skjulte, har han selv afsløret - og det var ikke med vilje. Men også f.eks. FBIs direktør bruger de hjemmegjorte metoder.

Facebook-milliardær Mark Zuckerbergs computer har kamera og mikrofoner tapet til, kan man se på hans foto, som egentlig handlede om noget helt andet. Foto: Mark Zuckerberg, Facebook Fold sammen
Læs mere

Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, er blandt de mange, som ikke skal hverken fotograferes eller aflyttes i det skjulte. Han sætter derfor tape over kameraet og mikrofonen på sin PC.

Det kan man se på et billede, som han tirsdag lagde på sin Facebook-profil for at fejre, at Facebooks billedtjeneste Instagram rundede 500 millioner brugere. På billedet kan man imidlertid også se Mark Zuckerbergs MacBook Pro bag ham, og en kvik bruger opdagede her, at Facebook-stifteren har sat tape hen over både det indbyggede kamera og de to små mikrofoner.

FBI-direktør fandt også tapen frem

Så selv om Facebook om nogen excellerer i at indsamle flest mulige oplysninger om alt og alle, er der grænser for, hvad Mark Zuckerberg selv har lyst til at deltage i.

Og han er langtfra den eneste. Det amerikanske forbundspoliti FBIs direktør, James Comey, har tidligere fortalt, at han også har tildækket kameraet på sin bærbare computer for at forhindre, at nogen hacker sig ind og kan tænde og slukke kameraet på afstand og derved optage, hvad man kan se gennem kameraet.

»Jeg så noget i nyhederne, og det kopierede jeg. Jeg har sat et stykke tape over kameraet. Fordi jeg så nogen, der er smartere end mig, som havde et stykke tape hen over kameraet,« sagde James Comey  tidligere i år ved et foredrag.

Blandt den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer gennem tophemmelige dokumenter af omfattende amerikansk spionage og overvågning er afsløringen af, at både amerikanske og britiske efterretningsagenter mellem 2008 og 2010 overtog netkameraerne hos millioner af Yahoo-brugere og dermed kunne følge med i, hvad der foregik, og eventuelt bruge det som afpresning.

Aldrig med i soveværelset

Selv om Apples MacBook-PCer har kameraet som en så integreret del af hardwaren, at en lille grøn lampe vil lyse, hvis kameraet bliver tændt, er det alligevel tidligere lykkedes at omgå dette sikkerhedstiltag. Og man kan kun se lyset, hvis man sidder foran computeren.

Tidligere i denne måned blev den 32-årige Mark Zuckerbergs konti på Instagram, Twitter og Pinterest overtaget af hackere i en kortere periode, angiveligt, fordi Mark Zuckerberg - stik mod alle gængse advarsler - havde brugt samme kodeord til alle sine konti. Hans Facebook-konto kom hackerne dog ikke ind til.

IT-sikkerhedsfirmaer har gentagne gange advaret om, at kameraer og mikrofoner kan hackes og misbruges. Symantec, som står bag Norton-softwaren, har direkte opfordret til, at man ikke har computere med netkameraer i sit soveværelse, og at man ikke foretager sig noget foran et sådant kamera, som man ikke ønsker, at hele verden skal kunne følge med i.

Hvor et tilklæbet kamera er sat ud af spillet, gælder det ikke på samme måde en tilklæbet mikrofon. Her kan lyden godt alligevel trænge igennem, selv om der er sat noget hen over den, påpeger eksperter.