Zuckerberg giver en milliard dollar til velgørenhed

Den 29-årige stifter sælger Facebook-aktier for at betale en skatteregning - men der bliver også en milliard dollar til velgørenhed.

Han kan stadig grine hele vejen hen til banken, den 29-årige stifter af og topchef for Facebook, Mark Zuckerberg. Nu sælger han en god portion aktier men har stadig fuld kontrol med selskabet. Arkivfoto: Jim Watson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON

Der er penge til også store julegaver, når Mark Zuckerberg nu sælger for 5,4 milliarder dollars aktier i det Facebook, som han selv stiftede, og som i dag er verdens største, sociale netværk. Salget skyldes, at han skal betale en skatteregning.

Milliardbeløbet bliver sandsynligvis resultatet af hans første aktiesalg, siden Facebook - under tumultariske forhold - i maj 2012 blev børsnoteret. Samtidig vil Zuckerberg donere aktier for et tilsvarende beløb, i dollars en milliard, til velgørenhed, nemlig til non-profit-organisationen Silicon Valley Community Foundation, som holder til ikke så langt fra Facebooks hovedkvarter i Californien på den amerikanske vestkyst.

Mark Zuckerberg sælger ud på et tidspunkt, hvor aktien ligger højt. Gennem de seneste seks måneder er værdien mere end fordoblet.

Pengene skal bruges til at betale skat i forbindelse med, at han købte for 60 millioner dollars B-aktier, som giver større stemmeret i selskabet. Nu ejer han næsten en tredjedel af Facebook, som er værdisat til 136 milliarder dollars eller 742 milliarder kroner. Den 29-årige Zuckerberg vil efter salget stadig have fuld kontrol over Facebook med en stemmeandel på 62,8 procent mod tidligere 65,2 procent.

Facebook selv sætter også 27 millioner ekstra aktier til salg og venter at hente 1,5 milliarder dollars ind på den konto. Endelig sælger bestyrelsesmedlem Marc Andreessen, som i sin tid grundlagde den yderst populære internetbrowser Netscape og i dag er investor, 1,65 millioner A-aktier; det er omkring en tredjedel af, hvad han ejer.

Facebooks børsnotering i maj 2012 blev en kaotisk oplevelse. Teknikken på Nasdaq-børsen kunne ikke klare presset, og børsen måtte siden betale en millionerstatning. Samtidig styrtdykkede kursen fra de 38 dollars pr. aktie, som var startprisen, og der gik omkring et år, før investorerne igen kunne sælge til samme pris, som de havde købt for.

I dag ligger Facebook-aktien på omkring 55 dollars, og Facebook selv har i seneste regnskab kunnet bevise, at man har formået at omstille sig fra stor brug på PC-skærme til stor brug på de mindre mobilskærme, hvor der er færre muligheder for at vise annoncer.

Facebook er - ligesom konkurrenterne Google, Twitter og Yahoo - i færd med at støvsuge markedet for spændende iværksættervirksomheder. Facebooks hidtil største handel var købet af billedtjenesten Instagram for en milliard dollars i april 2012. Indtil da havde de færreste overhovedet hørt om den under et år gamle tjeneste.