Zombiehær af printere og kameraer lagde Internettet ned

Hackere udnyttede den dårlige sikkerhed i alt det stadig mere udstyr, som vi kobler på nettet, til at overtage kontrollen og indlede det største udmattelseangreb mod nettet i historien.

Når printeren derhjemme kobles på det trådløse net, risikerer den at være det svageste led i sikkerhedskæden, hvor hackere kan trænge ind og overtage kontrollen - og få adgang til andet udstyr på hjemmenettet. Arkivfoto: Steve Marcus, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden sunder sig oven på fredagens masseangreb mod centrale dele af Internettet i, hvad der ser ud til at have været det største udmattelsesangreb i historien, og som sætter fokus på alle de mange ting, som vi efterhånden bare kobler på det trådløse net derhjemme uden at kontrollere, om sikkerheden på hver del er i orden.

Det var nemlig alt fra overvågningskameraer til printere, som alle var koblet til nettet, og som hackere overtog kontrollen med og fik store netsteder som filmstreamingtjenesten Netflix, mikroblogtjenesten Twitter, musikstreamingtjenesten Spotify, netlagertjenesten Amazon og netbetalingstjenesten PayPal til at gå ned i et kæmpe angreb, som navnlig ramte den amerikanske østkyst og dele af Europa, som ikke kunne få adgang til bestemte netsteder og -tjenester. IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender anslår, at omkring seks procent af de 500 største, amerikanske virksomheder oplevede, at deres netsteder - og dermed for mange væsentligste indtægtskilde - gik i sort.

Afpresningsmuligheder

De såkaldte udmattelsesangreb (i fagjargonen »distributed denial of service« eller DDoS) går ud på at samle tilstrækkeligt med virusramte computere, tavlecomputere og telefoner og få dem til samtidig at besøge bestemte netsteder, som derefter bukker under for presset, fordi de ikke kan nå at udføre sidevisningen, før de næste mange hundrede eller tusinde er løbet ind.

Hackerne får ikke direkte noget ud af øvelsen ud over at vise, at de faktisk kan nedlægge siderne på nettet, men i visse tilfælde afpresser hackerne netstedernes ejer til at udbetale penge for at få angrebene til at høre op. Fredagens angreb betyder, at bagmændene kan kræve betragtelige beløb af virksomheder, hvis disse ønsker at blive fri for at blive lagt ned.

Angrebet fredag ramte virksomheden Dyn, der leverer en slags »Internettets telefonbog« (i fagjargon: DNS), som sikrer, at folk bliver ledt det rigtige sted hen, når de taster en internetadresse ind i deres browser.

Umuligt at ændre dårlige kodeord

Over ti millioner internetadresser blev ramt, da hæren af ting slog til i det koordinerede angreb. Alle var de forinden blevet ramt af en virus kaldet Mirai. Mange af de internettilkoblede ting og sager kom fra kinesiske fabrikanter og havde som standard brugernavne og kodeord, der var lette at gætte og dermed også at hacke sig ind på.

Modsat de fleste tilfælde, hvor køberne af udstyret ikke får ændret kodeordene til noget andet, var det faktisk ikke muligt at ændre dem i dette tilfælde, og det udnyttede virussen.

Det, som de fleste nok vil finde mest uhyggeligt, er, at ejerne af kameraerne, printerne og det øvrige, hackede udstyr ifølge IT-sikkerhedsekspert Brian Krebs sandsynligvis ikke vil vide, om netop deres udstyr tog del i hackerangrebet.

Sætter fokus på den dårlige sikkerhed

Analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt, anslår, at der lige nu er 6,4 milliarder dimser og dingenoter på verdensplan, der er koblet på Internettet. IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender kan af analyser se, at omkring to procent af alle de såkaldte smarte enheder enten har dårlige eller slet ingen kodeord. Dermed har hackerne omtrent 128 millioner muligheder for at skaffe soldater til zombiehæren.

Det er tilkoblede printere, netværksharddiske og routere, der har dårligst sikkerhed. 65,9 procent af alle de fundne sårbarheder findes her. Derudover bliver kameraer, køleskabe, kaffemaskiner, vaskemaskiner, elektriske pærer, fladskærms-TV og meget, meget mere koblet på nettet, så de kan fjernstyres af ejeren - samt muligvis også af andre.

»Angrebet viser igen, hvor skrøbeligt Internettet er blevet efter boomet i »Tingenes Internet« (med det tilkoblede udstyr, red.). De smarte enheder, som styrer ens husholdning, kan nu udnyttes af de slemme fyre til helt tilfældigt at spærre for adgangen til tjenester, som man er afhængig af. Jo flere ubeskyttede enheder, man har i hjemmet, jo større skade kan hackere påføre andre. Sikkerheden ved »Tingenes Internet« er blevet et spørgsmål om nethygiejne, ligesom antimalware (bekæmpelse af skadelige programmer, red.) er det på computere, bærbare og tavle-PCer,« skriver Bitdefender i en blog.

Ministerium advarede på forhånd

Mirai-virussen blev opdaget i september.

En hackergruppe, der kalder sig New World Hackers, påstår at stå bag angrebet og siger, at fredagens angreb blot var en test, og at værre ting lurer forude.

Både det amerikanske forbundspoliti FBI og det amerikanske sikkerhedsministerium undersøger i øjeblikket, hvem der stod bag angrebet. Sikkerhedsministeriet advarede allerede en uge før om et muligt, forestående angreb.