Zealand Pharmas partner henter vigtig godkendelse i USA

Zealand Pharma kan snart se frem til indtægter fra partneren Sanofis salg af diabetesmedicin i USA.

Zealand Pharmas adm. direktør Britt Meelby Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har netop godkendt kombinationspræparatet Soliqua til behandling af type 2-diabetikere, der ikke er tilstrækkeligt kontrolleret på langtidsvirkende insulin eller GLP-1-medicin.

Diabetes 2-midlet bygger på Adlyxin, der er opfundet af Zealand Pharma, samt Sanofis storsælgende langtidsvirkende insulin, Lantus.

- Jeg er utroligt glad for, at FDA har godkendt Soliqua. Præmiks-kombinationen af Lantus og Lixisenatid (Adlyxin, red) er et nyt lægemiddel, som har vist bedre effekt end de enkelte komponenter hver for sig. Den amerikanske godkendelse af Soliqua kommer kun 10 dage efter at CHMP anbefalede godkendelse af Suliqua i EU, hvilket gør november til en af de vigtigstemåneder i Zealands historie, siger administrerende direktør i Zealand Pharma Britt Meelby Jensen ifølge en meddelelse.

Sanofi planlægger at sætte Soliqua på hylderne i amerikanske apoteker i løbet af januar.

- Sammen med Lixisenatid, som blev godkendt af de amerikanske myndigheder i juli i år under brand-navnet Adlyxin(TM), forventer vi markant stigende licensindtægter i årene der kommer, siger Britt Meelby Jensen.

Soliqua kommer i direkte konkurrence med Novo Nordisks kombinationspræparat, Xultophy, der også netop har fået markedsføringstilladelse i USA.

ANALYTIKERE SPÅR STORT SALG

Analytikere estimerer ifølge Bloomberg News, at Sanofi vil sælge Soliqua for 7,4 mio. euro i år stigende til 541,3 mio. euro i 2019.

Zealand kan se frem til lave tocifrede royalties af salget. Dertil kommer indtægter fra salget af Adlyxin, som Sanofi har indikeret vil blive lanceret sideløbende med Iglarlixi i USA.

Royaltyindtægterne vil gøre det muligt for Zealand at forfølge mulighederne i sin egen pipeline af nye lægemidler.

- Det giver os den finansielle styrke til at eksekvere vores strategi om at udvikle vores egne produktkandidater, Glepaglutid og Dasiglucagon, hele vejen frem til registrering, siger Britt Meelby Jensen.

Glepaglutid er i den midterste kliniske udviklingsfase 2 til behandling af korttarmssyndrom.

Dasiglucagon udvikles som nødbehandling mod insulinchok samt som bestanddel i et kunstigt bugspytkirtelsystem, hvor det bruges til at afværge, at diabetikerne får et for lavt blodsukker.