Zealand Pharma kaster de sidste penge efter amerikansk partner

Zealand Pharma har afsluttet sin investering i selskabets amerikanske partner Beta Bionics med en investering på 3,5 mio. dollar - svarende til 22,9 mio. kr.

Samlet har Zealand Pharma investeret 5 mio. dollar i det amerikanske selskab som en del af partnerskabsaftalen.

Det fremgår af en meddelelse fredag formiddag.

Zealand Pharma samarbejder med Beta Bionics om et kunstigt bugspytkirtelsystem, hvor det danske selskabs bidrag er midlet Dasiglucagon til behandling af type 1-diabetes.

Zealand Pharma er i færd med at udvikle Dasiglucagon som alenestående produkt, men selskabet arbejder også på at udvikle produktet som kombination med et pumpesystem fra Beta Bionics.

Mennesker med type 1-diabetes har nemlig problemer med insulindannelsen og udskillelsen af glukagon.

Hos raske mennesker producerer bugspytkirtlen hormonerne insulin og glukagon. Insulinet frigives for at sænke blodsukkeret, mens glukagon modsat kan hæve blodsukkeret, hvis det bliver for lavt.

Hormonerne er derfor essentielle i reguleringen af blodsukkeret. Zealand Pharma håber med samarbejdet med Beta Bionics på at kunne udvikle et kunstigt bugspytkirtelsystem, der indeholder begge hormoner.

Men glukagon er i dag kun godkendt i fast form, som skal opløses, og herefter er holdbarheden meget kort, da det er ustabilt og har tendens til at klumpe.

Zealand Pharmas Dasiglucagon kan dog vise sig at være løsningen, da det er stabilt og kan holde sig flydende i længere tid ved stuetemperatur.

I kombinationen er der dog lidt længere til en registreringsansøgning, end tilfældet er for Dasiglucagon alene. I udviklingen af midlet alene er Zealand Pharma lige nu i færd med det sidste fase 3-studie - et studie med børn som testpersoner.

Det ventes at være afsluttet i midten af 2019, hvorefter planen er at indsende registreringsansøgning.

Med den kombinerede løsning er parterne først ved at afslutte fase 2 og på vej ind i fase 3-studierne. De ventes at blive startet i andet halvår i år.

/ritzau/FINANS