Zealand: Ny aftale understreger Boehringers tillid

Zealand Pharmas idérigdom og kompetencer inden for forskning og udvikling af diabetesmidler kommer nu igen til skue i en ny aftale med det tyske medicinalselskab Boehringer Ingelheim.

Den nye aftale mellem Zealand Pharma og Boehringer Ingelheim er den vigtig, fordi den viser, at vi altid har nye ideer hos Zealand, som kan gøre sig fortjent til store betalinger fra betydende medicinalselskaber,« siger administrerende direktør i Zealand Pharma, David Solomon, til Ritzau Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to selskaber har i forvejen samarbejdet om udvikling af en diabetes- og/eller fedmebehandling siden 2011, og Boehringer har nu lagt et ekstra lægemiddelprojekt inden for diabetesbehandling i sin indkøbskurv. Der er tale om et projekt rettet mod et uoplyst kardio-metabolisk behandlingsmål.

Zealands første samarbejde med Boehringer ramte ellers et bump i januar i år, hvor Boehringer valgte at ændre udviklingsprogrammet og levere rettighederne til den dobbeltvirkende GLP-1-agonist ZP2929 tilbage til Zealand.

Midlet var i første omgang blevet valgt som den førende lægemiddelkandidat under programmet, men vil nu blive erstattet af en ny og endnu ikke offentliggjort udviklingskandidat. Med den nye aftale understreges det dog, at samarbejdet mellem Zealand og Boehringer fortsat er nært.

»Aftalen er vigtig, fordi den viser, at Boehringer Ingelheim ikke manglede tillid tidligere, da aftalen om ZP2929 blev ændret. Derimod er der øget interesse om Zealand, i dette tilfælde fra Boehringer, hvilket vi er glade for. Samtidig er den vigtig, fordi den viser, at vi altid har nye ideer hos Zealand, som kan gøre sig fortjent til store betalinger fra betydende medicinalselskaber,« siger administrerende direktør i Zealand Pharma, David Solomon, til Ritzau Finans.

Det nye diabetesprojekt retter sig mod et nyt kardio-metabolisk behandlingsmål.

»Det er en ny ide og tilgang, som også vil være vigtig for diabetespatienter. Vi mener ikke kun, at man bør gå efter at sænke blodsukkeret, men også at man skal gå efter vægtreducerende egenskaber og andre features såsom hjerte-kar-mæssige markører, eksempelvis LDL og triglycerider (fedtstoffer i blodet, red) samt kolesterol,« fortæller David Solomon.

Endnu er der ikke valgt lægemiddelkandidat under programmet, og for et projekt på dette stadie går der ofte omkring halvandet år, før det sker, oplyser Solomon.

»Men der kommer milepæle. Jeg kan bare ikke sige, hvornår og hvad, der udløser dem,« siger David Solomon.

Aftalen giver i første omgang Zealand en betaling på 42 mio. kr. De samlede forsknings-, udviklings- og salgsmilepæle er dog aftalt til op til 2,2 mia. kr., hvis alt klapper i årene fremover. Dertil kommer forskningsfinansiering og royaltybetalinger på eventuelt fremtidig salg.

Under den første aftale med Boehringer, hvor der var aftalt milepæle på op til 2,8 mia. kr., har Zealand ifølge David Solomon foreløbigt modtaget i størrelsesordenen 10-14 mio. euro, eller 75 til 105 mio. kr.

Med den nye aftale opjusterer Zealand Pharma forventningerne. Zealand venter nu milepælsbetalinger på 133 mio. kr. i 2014, løftet fra en tidligere forventning om 96 mio. kr. Den prognose er dermed øget med 37 mio. kr.

Samtidig sænkes forventningerne til driftsomkostningerne med 5 mio. kr., da Boehringer betaler forskningsudgifterne under projektet. Den nye forventning til driftsomkostningerne er 195-205 mio. kr. mod tidligere 200-210 mio. kr.