Zealand-investorer i gulddrømme

Måske er Zealand Pharma den oversete juvel, der kan vende misstemningen inden for dansk biotek.

Zealand Pharmas direktør David Solomon præsenterede sidste år prospektet for børsnoteringen. Værdien af selskabet bør være meget højere, mener flere iagttagere af biotekbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guld lugter ikke – alligevel vibrerer næseborene på investorerne i det danske biotekselskab Zealand Pharma. Positive meldinger om et nyt middel mod diabetes-2 i den forløbne uge har vakt såvel millionær- som milliardærdrømme til live.

Christian Motzfeldt fra Vækstfonden og privatinvestoren og biotekspecialisten Leif Helth Jensen er enige om, at Zealand Pharma er stærkt undervurderet.

»Zealand burde være ti mia. kroner værd på børsen og ikke 1,2 mia.,« siger Helth Jensen.

»Var virksomheden amerikansk, blev den ret sikkert handlet til en helt anden pris,« supplerer Motzfeldt.

Optimismen er øget, efter at Zealand Pharmas store franske partner Sanofi har fremlagt positive resultater for det nye lægemiddel mod diabetes-2, som Zealand har udlicenseret til Sanofi. Nye studier viser, at Lyxumia styrer sukkersygepatienternes blodsukker mere effektivt end Novo Nordisks konkurrerende Victoza. Det er godt nyt for Lyxumia, som efter planen skal afløse Sanofis milliardsællert Lantus – både selvstændigt og i kombination med Lantus.

Et marked i konstant vækst

Men Zealand Pharma har haft vanskeligt ved at få solgt sit budskab:

»Virksomheden fejlede en børsnotering i 2005, og siden har der hvilet en forbandelse over den. Ingen har villet interessere sig for den gode historie,« siger Christian Motzfeldt.

Børsnoteringen sidste år blev heller ikke en triumf, og både pris og provenu måtte sættes ned.

Lyxumia ligger til godkendelse hos de europæiske myndigheder, og går alt vel, kommer det nye lægemiddel på markedet i efteråret 2012. Planen er at indsende ansøgning om godkendelse i USA i 2012. Hvis og når Lyxumia rammer markedet, udløser det en milestonebetaling til Zealand på mere end én mia. kroner.

Dertil kommer royalty af salget på op til 12 pct., som vel at mærke beregnes af hele salget af et kommende kombinationsproduktet – ikke kun den del der udgøres af midlet Lyxumia:

»Sanofis Lantus sælger for mere end fem mia. dollar om året. Hvis salget af Lyxumia når den størrelse, vil det give Zealand en årlig royalty på 600 mio. dollar. Og så er der ikke taget højde for, at diabetesmarkedet er i konstant vækst,« siger Christian Motzfeldt.

Leif Helth Jensen har været med til at stifte både Zealand og Neurosearch. Nu glæder han sig:

Stifter har millioner i udsigt

»Hvis alt går godt, så tjener jeg 40-50 mio. kroner,« siger han, som i dag er investeringschef i forskerparken CAT.

Drømmene om bioteknologisk rigdom pulserer i investormiljøet omkring Zealand Pharma. En dansk biotekmilliardær vil skabe ny begejstring. Og en milliardær er måske i støbeskeen. Zealand-forskeren Bjarne Due Larsen, som har været med til at opfinde teknologien bag Lyxumia, står ifølge Berlingskes oplysninger til at vinde titlen.

Han sikrede han sig nemlig et halvt procentpoint i royalty af et fremtidigt salg, da han overdrog sine patenter.

Florian Schønharting, partner i investeringsselskabet Nordic Biotech, har ikke aktier i Zealand, så hvis han er forudindtaget, er det til den negative side, som han siger:

Aktiekurs kan være på vej ned

»Sanofi er totalt committed til Lyxumia, og de vil lægge en kæmpe indsats i markedsføringen af lægemidlet, som bliver godkendt med høj sandsynlighed,« siger han. Ifølge Schønhartig kan Lyxumia nå et salg på en mia. dollar om et par år. Diabetes er blevet en epidemi med 30 pct. flere tilfælde hvert år.

Men han tænder et par advarselslamper for nye investorer:

»Zealand har ikke meget andet at byde på, og investorerne risikerer, at ledelsen propper pengene fra Lyxumia i andre udviklingsprojekter. Det optimale ville være, at Zealand Pharma nøjedes med at være royaltykontor og betalte indtægterne tilbage til investorerne. Men det sker formentlig ikke, for David Solomon er imperiebygger,« siger Florian Schönharting.

Medicinalanalytiker Henrik Simonsen fra SEB Enskilda mener, at Zealand er for lavt værdisat i forhold til niveauet ved børsnoteringen. Han knytter store forventninger til blandingsproduktet Lantus/Lyxumia, men peger på, at registreringsansøgningen tidligst er klar i 2014.

Lyxumia vil på egne ben få hård konkurrence fra Novos Victoza, mener han.