YouTube viser nu også film med knald på farverne

Den Google-ejede filmdelingstjeneste har tilføjet muligheden for at se optagelser i den mere farveægte HDR-kvalitet - hvis man ellers har en skærm, der kan klare det.

De fleste skærme kan endnu ikke gengive HDR-billedforbedringen korrekt, men Google - der står bag YouTube - har som eksempel vist dette motiv fra karnevallet i Venedig. Det demonstrerer forskellen i farvedybden mellem et almindeligt foto (til venstre) og et taget med HDR-teknologien (til højre). Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens mest benyttede videodelingstjeneste, den Google-ejede YouTube, viser nu også film optaget i det nye og meget mere farverige HDR-format, som telefoner og kameraer er ved at kunne klare.

HDR står for »high dynamic range« og er en teknologi, som sikrer klarere og dybere farver ved at gengive lysere hvid og mørkere sort og dermed langt flere detaljer. Det sker ved at tage flere billeder hurtigt efter hinanden og derefter kombinere dem til ét billede i bedre kvalitet, ikke ved at ændre på antallet af pixler men ved at få mere ud af dem. HDR er det nyeste salgsnummer for fladskærmsfjernsyn, selv om ingen TV-stationer endnu sender film og udsendelser optaget i HDR.

Derfor er det fortsat mest egne optagelser, der vises i HDR på TV-skærme, mobilskærme og computerskærme, der er i stand til at vise teknologien..

Det spreder sig

Googles Chromecast, der bruges til trådløst at overføre skærmbilledet fra en telefon eller PC til TV-skærmen, og Sonys Playstation 4 samt Microsofts Xbox One understøtter nu også HDR.

Google har arbejdet sammen med en række af de tunge YouTube-brugere om at få HDR klar til YouTube. Hvis man bruger YouTube på udstyr, der kan vise teknologien, kan man derfor nu få mere dybde i de film og filmklip, der er optaget med HDR og siden delt på YouTube. YouTube viser dog standardudgaven af filmklippene, og man skal selv vælge HDR-udgaven, hvis man vil - og kan - se den.

YouTube håndterer også film i ultra-HD-kvalitet (af nogle producenter kaldet 4K), i 3D og med 360-gradersvisning, hvor man kan »se« sig om i alle retninger på optagelserne.