YouTube introducerer betalingskanaler

Videotjenesten er på kollissionskurs med TV-selskaber og Netflix, når man senere på året lancerer betalingskanaler med originalt indhold.

Ifølge reklamemediet AdAge vil det koste 1-5 dollar (6-30 kroner) om måneden at se specielle kanaler på sitet. Der vil altså ikke være tale om, at man nu skal betale for at se hjemmevideoer med grinende babyer eller forvirrede katte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: AFP

Kongen af gratis, Google, er klar til at slagte en af sine hellige køer. Verdens største videotjeneste YouTube, der ejes af Google, planlægger at introducere betaling for visninger.

Ifølge reklamemediet AdAge vil det koste 1-5 dollar (6-30 kroner) om måneden at se specielle kanaler på sitet. Der vil altså ikke være tale om, at man nu skal betale for at se hjemmevideoer med grinende babyer eller forvirrede katte.

Derimod arbejder YouTube på et etablere dedikerede kvalitetskanaler, i mange tilfælde med originalt indhold. I forbindelse med planerne har YouTube taget kontakt til en række uafhængige produktionsfirmaer for at få deres bud på, hvad de nye betalingskanaler kunne indeholde.

YouTube har i de senere år arbejdet på at højne kvaliteten i en række af kanalerne på sitet, og nu er tiden altså kommet til at tage penge for indholdet.

Dermed er YouTube og Google på vej ind på et nyt marked, hvor man er i direkte konkurrence med TV-kanaler og streaming-services som Netflix.

Dette træk skal imidlertid ikke kun ses som en offensiv, mener iagttagere. Selv om YouTube er en ekstremt populær foreteelse på nettet, er det langt fra nogen pengemaskine. Det kræver nemlig masser af computerkraft og lagerplads at håndtere de 72 timers videoindhold, som bliver uploadet hvert minut, og derfor ser Google gerne flere indtjeningsmuligheder.

Det er endnu usikkert, hvornår betalingskanalerne går i luften, men ifølge Financial Times kan det ske så tidligt som andet kvartal 2013.