YouTube frikendt for pirateri

Google har vundet en copyright-sag om YouTube-videoer ved en spansk domstol.

Foto: SAMANTHA SIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En spansk domstol har afgjort at Google ikke kan gøres ansvarlig for copyright-beskyttet materiale på videotjenesten YouTube.

Tv-selskabet Telecinco havde sagsøgt YouTube og dermed Google for copyright-krænkelse, men den spanske dommer mente ikke, at selskabet er forpligtet til at screene for copyright-beskyttet materiale inden det bliver uploadet på tjenesten.

”Denne sejr bekræfter det, som vi altid har sagt: YouTube holder sig til loven,” lyder kommentaren fra Google.

Læs også: Lovgivere i USA vil lukke pirat-sider

I USA vandt YouTube en lignende sejr over medieselskabet Viacom i juni. I begge sager har dommeren slået fast, at YouTube ikke kan gøres ansvarlig, så længe selskabet sørger for at fjerne indholdet hvis man bliver kontaktet af rettighedshaverne.

Men retspraksis er ikke ens i alle EU-lande. En tysk domstol har pålagt YouTube at betale erstatning til musikere når deres materiale uploades til tjenesten uden deres tilladelse.

Der kører også sager om copyright-krænkelse mod YouTube i Italien, Frankrig, Belgien og flere andre europæiske lande.

Telecinco er et datterselskab af den italienske mediekoncern Mediaset, som tilhører premierminister Silvio Berlusconi.

Sagen slutter ikke med den spanske afgørelse – Telecinco har allerede meddelt, at man vil anke sagen.

YouTube argumenterer med at man blot fungerer som en ”transportør” af indhold - ligesom en internet-udbyder – og ikke som et medie, som f.eks. en tv-station.

En internet-udbyder kan som bekendt ikke gøres ansvarlig, hvis brugerne henter piratkopieret materiale på nettet. Mens en tv-station derimod er ansvarlig for det indhold, som man sender ud til seerne.

Læs også: Pirate Bay - the movie

Google har argumenteret med at det er urealistisk at kontrollere alle videoer inden de bliver uploadet, fordi mængden af indhold er al for stor, men YouTube har til gengæld et system kaldet Content ID, hvor rettighedshavere kan få automatisk besked hvis deres indhold dukker op på tjenesten.