YouSee skrotter boksen til digitalt TV

Over en million husstande kan fra 15. september se alle TV-kanaler i digital kvalitet uden boks eller kort. Kodningen bliver helt fjernet for alle. Men de forkætrede kanalpakker består, og nogle kanaler vil fremover forsvinde hos dem, der ikke har en fladskærm. (Opdateret kl. 11.23)

Det er slut med at skulle have omformerboks og særlige abonnementskort for YouSees kunder, medmindre de vil have en masse ekstra funktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen om de danske TV-kunder skærpes nu markant. Landets største kabel-TV-selskab, YouSee, fjerner fra 15. september kodningen af sit digitale TV-signal, så over en million danske husstande ikke længere har brug for en særlig boks eller et abonnementskort men får ukodet, digitalt TV til både gamle og nye skærme.

Det betyder, at omkring en million kunder hos YouSee, det tidligere TDC Kabel-TV, uden at skulle betale andet, end de gør i dag, vil kunne se digitalt TV uden hverken kort eller boks. Det kræver kun, at fjernsynet selv har indbygget digitalmodtager. Det har langt de fleste fladskærmsfjernsyn, som sælges nu. Ellers kan man købe en løs omformerboks. De, der ikke har fladskærm, får fortsat leveret TV-signalet på gammeldags vis, så de ikke skal gøre spor, når det hidtidige, analoge TV-signal ophører 1. november i år.

»Den store revolution«

YouSee er formodentlig det første kabel-TV-selskab i Europa, der fjerner kodningen.

»Lidt pralende kan vi sige, at dette er den store revolution. Det skal være let. Danskerne har haft svært ved at forstå, hvorfor man skal skifte fra analogt til digitalt TV. Men hos os skal kunderne gøre det frivilligt. Det får kanon konsekvenser i hjemmet, at vi nu sender signalerne ukodet ud. Producenterne vil klappe i hænderne og sige, at nu bliver det hele meget lettere - ganske som når TV bare virker i alle stik, når man sætter fjernsynet til. Vi tjener nok penge i forvejen, så lad os få kortgebyret ud. Det vil betyde, at vi får flere nye kunder, end vi mister,« siger administrerende direktør Niels Breining fra YouSee.

Kunderne kan ikke forstå, hvorfor de skal betale gebyrer.

»Det skal være en del af abonnementet, og man skal ikke betale ekstra for at se TV på flere skærme i hjemmet,« siger han.

HD-kanaler og TV-arkiv koster ekstra

Næsten alle YouSee-kunder - en række antenneforeninger er undtaget - vil straks kunne se kanalerne i grund-, mellem- og fuldpakken i digital kvalitet. 95 procent vil kunne se digitalt TV fra 15. september.

Nogle kanaler - f.eks. norsk TV2 - vil dog ikke længere kunne ses på en gammeldags TV-skærm men vil kræve en fladskærm, stadig uden boks eller kort. YouSee har lovet at lægge en oversigt ud snarest, da man f.eks. også flytter DK4 fra fuldpakken til grundpakken.

For et ekstrabeløb på 89 kroner om måneden til en boks plus et kort eller blot et kort direkte i fjernsynet til 30 kroner om måneden kan man købe sig adgang til blandt andet TV-kanaler i højdefinitionskvalitet (HD). Boksen giver mulighed for at sætte programmer på pause, spole og optage alle programmer via den elektroniske TV-guide. Man kan også - midt i en udsendelse - starte forfra på foreløbig 18 kanaler og se de seneste 30 dages TV-programmer fra DR1 og DR2. Endelig får man adgang til at leje film fra Cinema og til at se de foreløbig tre kanaler i højdefinitionskvalitet (HD).

Adgangen til dette kan kun bruges på en TV-skærm. Ellers skal man købe et ekstra kort til 15 kroner pr. fjernsyn i husstanden - men ikke købe flere abonnementer. »Vi tror, at vi om nogle år er større på filmudlejning end Blockbuster,« siger vicedirektør Ulf Lund, YouSee.

Pakkerne består

YouSee holder fast i sine TV-pakker, som ellers har været kritiseret, fordi man får en masse kanaler med, som man sjældent eller aldrig ser. Det har Boxer besluttet at gøre op med ved at tilbyde næsten frit valg til sine kunder.

»Vi fortsætter med vore pakker, men nu er de ukodet,« siger Niels Breining.

Vicedirektør Ulf Lund tror ikke, at valgfriheden vil slå igennem, men at danskerne alligevel vil vælge en samlet pakke, og han fremhæver, at YouSee vil have plads til 150 TV-kanaler, hvor Boxer har 29 kanaler.

11 procent har valgt digital-TV

YouSee har omkring 1,1 million kunder og har i ti år leveret digital-TV. 11 procent af kunderne har valgt digital-TV oven i deres abonnement, og det kunne ifølge Niels Breining godt være flere.

YouSee sælger også bredbånd og telefoni via kabel-TV-forbindelsen. Den største konkurrent er Telia Stofa.

Læs mere:
Digital ordbog - forklaring på de seks hyppigst brugte ord og forkortelser