YouSee gør op med TV-pakketyranni

TV-pakketyranniet skal være fortid, erkender landets største kabel-TV-selskab, som arbejder på snart at give danskerne mulighed for selv at bestemme, hvilke TV-kanaler de ønsker at have.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, gør klar til at tilbyde frit valg blandt TV-kanalerne og dermed lade kunderne slippe for, hvad der er blevet kaldt »TV-pakketyranniet«.


»Blandt de store udfordringer, vi står over for de næste par år, er valgfrihed - eller à la carte, hvor TV-kunderne selv vil vælge, hvilke kanaler de ønsker at have. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved,« siger administrerende direktør for YouSee, Niels Breining.


Nej tak til nabolandene


60 procent af danskerne ønsker indflydelse på deres TV-pakke, så de ikke behøver at få TV-kanaler, som de aldrig ser, eller omvendt kan få den ene kanal, som de gerne vil have uden at skulle have syv-otte andre med, som ikke interesserer dem.


»I dag har YouSee 23 danske TV-kanaler. Det er meget for et land som vort. Men det, som folk ofte ikke vil have i deres TV-pakker, er nabolandskanalerne (Tyskland, Sverige og Norge, red.), som ikke koster noget at få. Vi har bare ikke kunnet forklare vore kunder, at sådan er det,« siger Niels Breining.


Pakker fremmer det danske


TV-pakkerne er TV-stationernes indtægtsgrundlag. Ved at sikre sig, at netop deres kanal bliver en del af en grundpakke hos YouSee, Stofa eller andre selskaber, sikrer TV-stationerne sig samtidig en fast indtægt hver måned, eftersom en del af betalingen for pakken går til TV-stationen.


»Det sikrer, at TV-stationerne får ordentlige annonceindtægter. Desuden betyder pakkerne meget for det danske indhold, ligesom danskerne får adgang til alt væsentligt, i stedet for at de skal købe dyre kanaler, som skal betales individuelt,« siger Niels Breining.


En masse fyld


Han har tidligere argumenteret for, at en frit-valg-løsning vil betyde, at de enkelte kanaler bliver så meget dyrere, at det bedre kunne betale sig at beholde hele pakken.


»Pakkerne har til gengæld skabt et regime, hvor TV-stationerne - bortset fra de store som DR og TV2 - laver nye kanaler med to-tre konceptudsendelser, en masse fyldtid og så en masse sport,« siger YouSee-direktøren.


Han har ikke offentliggjort en dato på, hvornår YouSee vil tilbyde frit valg, men det ventes snart at blive en mulighed.YouSee har i dag tre pakker: en grundpakke, en mellempakke og den fulde pakke. Oveni kan man så tilkøbe ekstrakanaler i den bedre HD-kvalitet.


Boxer TV, som står for at levere TV til alle dem, der får signalet via en antenne, har slået sig op på at levere frit valg. Hos Boxer skal man dog købe en grundpakke på fire kanaler og kan derefter selv sammensætte sit TV-udbud.