YouSee-direktør: Internetleverandørerne skal bekæmpe hackerne

Kampen mod cyberkriminalitet og -spionage er et brancheansvar, siger YouSees direktør. Forsvarets Efterretningstjeneste får lukket for adgangen til farlige netsider.

De danske internetudbydere spærrer med mellemrum adgangen til bestemte netsteder på ordre fra efterretningstjenesten for at forhindre cyberangreb og cyberkriminalitet. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Mængden af hackerforsøg mod danskerne er blevet så stort et problem, at internetudbyderne sammen med Forsvarets Efterretningstjeneste forsøger at blokere for skadelige netsider, inden det går galt.

»Vi er nødt til at kikke på hele værdikæden. Det er et brancheansvar. Virksomheder og privatforbrugere skal ikke alene løse problemet. Derfor har vi bemandet overvågning af nettrafikken 24 timer i døgnet, vi udvikler løbende et centralt spamfilter, og vi blokerer ondsindede internetdomæner sammen med Forsvarets Efterretningstjeneste,« siger Jacob Mortensen, direktør i det TDC-ejede YouSee, Danmarks største internetleverandør, i forbindelse med Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin i denne uge.

Det er en ordre

Forsvarets Efterretningstjeneste kontakter de danske internetudbydere for at få spærret for, at dansk internettrafik kan gå til bestemte netadresser.

»Vi får bare en ordre. Det er noget, som vi skal gøre,« bekræfter Jørgen Stensgaard, administrerende direktør for Waoo, Danmarks tredjestørste internetleverandør, ejet af en række elselskaber.

Hvor tit det sker, og hvor mange adresser der bliver blokeret, må selskaberne ikke oplyse.

»Center for Cybersikkerhed (under FE, red.) vurderer i sin seneste status risikoen for cyberkriminalitet og for cyberspionage som »meget høj«. Det er den højeste trusselskategori, så det skal tages helt seriøst, især fordi stadig flere ting kobles på nettet. I TDCs net er internettrafikken fra 2017 til 2018 steget med 30 procent. Det skyldes både et stadig større forbrug på nettet, men også at flere og flere enheder kobles på,« siger Jacob Mortensen fra YouSee.

Fanger 700 millioner spammails hver dag

YouSee alene fanger 700 millioner spammails - altså uønskede, elektroniske beskeder - i sit filter hver måned. Det svarer til 23 e-mails om dagen til hver eneste YouSee-kunde, som derudover kun får fire almindelige e-mails om dagen. 18 procent af de e-mails, som bliver fanget af spamfilteret, har ondsindede hensigter - altså forsøger at få folk til at klikke på links, så de sendes til falske men rigtigt udseende netsider og lokkes til at indtaste brugernavn, adgangskode, kreditkortoplysninger m.m.

Privatpersoner rammes typisk, fordi hackerne vil stjæle penge, finansielle oplysninger, personlige oplysninger, lave bedrageri eller begå afpresning.

»Kampen stopper aldrig. Hele tiden forsøger hackere at komme igennem, og vi skal hele tiden raffinere filteret,« forklarer YouSee-direktøren.

Internetudbyderne sender automatiske sikkerhedsopdateringer ud til de internetroutere, som står i folks hjem, når de køber internetforbindelse, og indimellem skiftes de gamle routere ud med nye, sikrere modeller. Endelig tilbyder bl.a. YouSee og Waoo sikkerhedspakker, altså software som antivirus, der skal beskytte mod hackerangreb, f.eks. computervira og såkaldt »ransomware«, hvor hackere koder dokumenter, billeder, musik og film på ens computer eller telefon og kræver løsepenge for at udlevere koden til at låse dem op igen.

»To tredjedele af de danske virksomheder har været udsat for cyberangreb det seneste år, men kun en femtedel har et beredskab, når det sker. Varigheden af angrebene stiger også. Det længste angreb i 2017 varede 17 timer og seks minutter,« siger Jacob Mortensen.

Berlingske dækker Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

Rettet 2018-09-03: Det var ikke på ordre fra FE men på baggrund af internationale sikkerhedsfirmaer, at adgangen til en række netsider op til verdensmesterskaberne i fodbold i Rusland blev blokeret.