YouSee åbner for frit kanalvalg

Danmarks største udbyder af kabel-TV åbner i foråret op for, at kunderne selv kan vælge kanaler til og fra. Nu gøres ti HD kanaler gratis.

TDC YouSee. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens N¿rgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være en lise for nogle - men langt størstedelen vil sandsynligvis være temmelig ligeglade. Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee åbner nu op for en langt højere grad af valgfrihed blandt de TV-kanaler, som selskabet tilbyder til sine kunder.

Opblødningen kommer efter lang tids pres, både fra både forbrugere og politikere, der har været utilfredse med, at man har været tvunget til at betale for massevis af kanaler, som man reelt aldrig ser, fordi Kabel-TV i dag kun sælges som pakker. Det vil YouSee nu ændre på, men forventningen er på forhånd, at langt størstedelen af kunderne ikke vil kunne spare væsentligt på det.

De kanaler folk ofte ønsker at pille ud af sin pakke, koster nemlig ikke det store. Det gælder de såkaldte nabo-landskanaler fra Tyskland, Sverige og Norge, som i praksis kun udgør ganske få kroner af prisen på en kabel-TV-pakke.

"Den danske løsning med at sælge TV i pakker er helt unikt og i alles interesse. Det er på grund af dem, at vi slipper for at kryptere kanaler - og der er jo i forvejen en vis valgfrihed mellem pakkerne," siger direktør for YouSee, Niels Breining. Han forklarer samtidig, at prisforskellen mellem den lille grundpakke plus en håndfuld valgfrie kanaler - og så til den store pakke med alle kanalerne i, er så lille, at det for langt flertallets vedkommende ikke vil give en væsentlig besparelse at vælge kanaler fra.

Valgfriheden bliver dog ikke helt valgfri. Minimumskkravet er, at man køber grundpakken hos YouSee, hvortil man så som et minimum skal lægge fire tilvalgskanaler. Disse tilvalgskanaler bliver så inddelt i tre prisgrupper, hvor den gennemsnitlige bruger - ifølge Yousee - typisk vil komme til at slippe en rund hundredekroneseddel for et almindeligt kanal-mix.

Ifølge YouSee udgør nabolandskanalerne hver maksimalt 50 øre af en kanalpakkes pris, mens en kanal som TV2 Sport koster 29 kroner, og 3 koster 23 kroner af den samlede pris. De største besparelser opnås altså, hvis man vælger de populære kanaler fra, mens de upopulære ikke vil flytte mange kommaer på TV-regningen.

Læs også: TDC skifter kommunikationsdirektør

Samtidig vil Yousee nu gøre et par håndfulde kanaler i HD-kvalitet helt gratis, hvilket elles hidtil har været et tilkøbsprodukt. Flere og flere kanaler vælger nemlig at sende i High Definition, hvilket giver fantastiske billeder, hvis TV-apparatet ellers kan håndtere det. Men det kan de fleste nyere fladskærme.

YouSees ambition er, at alle kanalerne med tiden skal tilbyde i HD.

Når der løsnes op for kabel-TV-pakketyranniet, som nogle har kaldt det, kommer mange TV-stationer også i en helt ny situation. Det er nemlig sikkert som penge i banken at være i en af YouSees kabel-TV-pakker, fordi indtægten er stabil og uproblematisk, når først man er valgt ind. Skal kanalerne ud i frit valg, afhænger deres økonomi helt og holdent af, hvor mange der gider betale for dem.