Yahoo smider Google ud af Firefox

Amerikanerne får Yahoo som standardsøgemaskine i deres internetprogram.

Efter ti år med Google er det nu Yahoo, der ruller ind som den faste søgemaskine i internetbrowseren Firefox i USA. Det sker allerede fra december. Arkivfoto: Karen Bleier, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google bliver rullet ud af internetbrowseren Firefox som den faste søgemaskine i USA, og det pressede Yahoo indtager i stedet den eftertragtede placering.

Mozilla, som står bag Firefox, har underskrevet en femårig aftale med Yahoo, som fra december vil være standardsøgemaskinen, når man installerer Firefox. Yahoo henter sine søgeresultater fra Microsofts søgemaskine Bing, efter at Yahoo og Microsoft i 2010 indgik en tiårig aftale, hvor Yahoo nedlagde sin egen søgemaskine.

En fjer i hatten

Aftalen er en fjer i hatten på Yahoos pressede topchef Marissa Mayer, som - siden hun tiltrådte for to år siden, hvor hun kom fra netop Google - kæmper med at få vendt Yahoo, der gennem mange år har været nede i en bølgedal og nu er ved at kravle opad som internetportal i stedet for den søgetjeneste, som Yahoo oprindeligt var.

Når amerikanere taster en søgning ind i Firefox, vil de blive sendt til Yahoos søgeresultater, og Yahoo viser annoncerne ved siden af.

Marissa Mayer vil ikke ud med detaljer om økonomien i aftalen. Yahoo står lige nu for omkring 10 procent af søgningerne fra PCer i USA, mens Microsoft sidder på omkring 20 procent og Google på 67 procent, viser de nyeste tal fra analysefirmaet Comscore.

Ti år med Google er slut

Google har siden 2004 været standardsøgemaskinen i Firefox, der i Danmark viser fem procent af alle internetsider, viser de nyeste tal fra Danske Medier. Googles Chrome viser 20 procent, Microsofts Internet Explorer 15 procent og Android-browsere viser 18 procent, inden Firefox dukker op på listen. I USA sidder Chrome på 51,3 procent, Internet Explorer på 21,3 procent og Firefox på 18,8 procent.

I Europa foregår omkring 90 procent af alle internetsøgninger gennem Google.

Man kan selv ændre standardsøgemaskinen på sit internetprogram, men de fleste bruger den, der er installeret fra fabrikken og skifter ikke, hvorfor det betyder noget at være standardsøgemaskine.

Mozilla har indgået andre aftaler i bl.a. Rusland og Kina med lokale søgemaskiner.