Yahoo indgår 10-årig aftale med Microsoft

Rygterne om en aftale mellem Yahoo og Microsoft om søgemaskiner og annoncesalg talte sandt - og Yahoos søgemaskine erstattes nu af Microsofts Bing. Men Yahoos bruger kommer ikke til at bemærke det.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De næste ti år vil enhver søgning i Yahoos søgemaskine være leveret af Microsoft. Det står klart efter at de to selskaber onsdag fremlagde de nærmere detaljer i den aftale, The Wall Street Journal tidligt onsdag kunne offentliggøre. Ifølge aftalen får Microsoft 10 års licens til Yahoos søgemaskineteknologier, og Microsoft-søgemaskinen Bing vil fremover være kernen i Yahoo. Til gengæld skal Yahoo stå for annocesalg til begge søgemaskiner.

Aftalen er ganske særligt, fordi Microsoft siden begyndelsen af 2008 har forsøgt at overtage Yahoo, hvilket ikke er lykkedes. Under den nye aftale består Yahoo som selvstændigt selskab, samtidig med at Microsoft får en stor del af de, de kom efter - nemlig de mange millioner brugere, der dagligt lægger vejen forbi Yahoos søgemaskine. Med aftalen forsvinder en af de få giganter på nettet, samtidig med at der skabes en ny. Yahoo er nemlig født stort set samtidig med nettet, men har tabt terræn til Google i årevis, hvorfor søgemaskinedelen er blevet mindre og mindre vigtig for selskabet. I stedet har Yahoo satset på andre tjenester som mail, fotos og nyheder. Samtidig har Microsoft forsøgt at få ædt sig ind på Googles forspring, men har - trods den ganske fine søgemaskine Bing - ikke fået succes med at få brugerne til at ændre vaner.

De to selskaber vil i fællesskab få en position, der faktisk kan udfordre Google på både den kommercielle del og på søgningerne. Samtidig får Microsoft endelig gang i sin søgemaskine, hvilket selskabet ellers har floppet fælt med i årevis. Selv om Bing virker ganske fint, var dens forgængere Msn Search og Live Search langt fra noget at skrive hjem om, og brugerne valgte i flæng Google - og til dels Yahoo i stedet.

Aftalen mellem Yahoo og Microsoft er længe blevet betragtet som en død sild, men to faktorer har ændret på grundlaget. Først kom finanskrisen og dertil hørende fald i annoncemængden - og dernæst ansatte Yahoo den ret kommercielt orienterede Carol Bartz som CEO. Mens Google sidder på 65 procent af søgninger, har de to selskaber tilsammen kun 28 procent. Men Yahoo og Microsoft spænder over langt mere end blot søgemaskinen, og Yahoo er i forvejen den anden mest besøgte side på internettet.

Brugere af Yahoos søgetjeneste kommer dog ikke til at kunne se, at søgeresultaterne er leveret af Bing - udover at de muligvis bliver bedre.

maa@berlingske.dk