Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mere brok, bøvl og boykot kan være på vej til de i forvejen trængte danske butikker, der har fået på puklen for deres dårlige serviceniveau sommeren over.
Den unge generation mellen 15 og 33 år er langt fra tilfredse med det, de oplever i strøgbutikker og shoppingcentre landet over, lyder det nu i en ny undersøgelse. Utilfredsheden med de butikansattes viden om produkterne er stor. Butikkerne er for kedelige, og de leverer for få oplevelser til kunderne. Det viser en kommende analyserapport fra Retail Institute Scandinavia om den unge »generation Ys« oplevelser af de danske butikker, som Berlingske Business har fået indblik i.
Blot hver fjerde ung fra generation Y er »enig eller meget enig i«, at butikspersonalet i danske butikker er velinformeret om produkter, tilbud og service. Det er også kun hver fjerde ung, som er enig eller meget enig i, at butikkerne generelt er inspirerende. Kun hver femte synes, at butikkerne er gode til at levere oplevelser, viser rapporten, som bygger på en online rundspørge med 1.000 respondenter i aldersgruppen 15-33 år.
»De unge søger nogle andre ting i butikkerne, end de ældre generationer har gjort. De søger oplevelser, underholdning og inspiration i større grad end andre. De skal have gode grunde til at gå i en fysisk butik i stedet for at gå på internettet og købe deres varer,« siger Dorte Wimmer, client director hos Retail Institute Scandinavia.
De unges kritiske syn på den traditionelle del af detailhandlen er et vink med en vognstang, som bør få de butiksansatte, chefer og kædedirektører til at oppe sig. Gør de ikke det, risikerer de at tabe kunder i tusindvis til store internationale e-butikker som Zalando og Amazon, der vinder stærkt frem for tiden.
»Når så få unge oplever god service og gode oplevelser i butikkerne, så har butikkerne jo helt klart ikke forstået at levere varen. Det bør mange i dansk detailhandel reflektere over,« siger Dorte Wimmer.
Langt fra alle butikker er kommet i mål med at forvandle deres butikker fra kedelige hylder med varer til oplevelses- og inspirationshuler eller mekkaer. Tilmed er der store muligheder for tøjforretninger i at forbedre indretningen af små trange prøverum. I mange forskellige slags butikker kan man skrue på musikken, duften og dekorationerne, så butikken giver en bedre totaloplevelse i overensstemmelse med virksomhedens brand.
Stop op og tænk
Hvorfor, butikejerne ikke har været bedre til at forny deres butikker i takt med kundernes ændrede behov, er et åbent spørgsmål. Et bud er en elendig økonomi. Et andet er vanetænkning.
»Jeg tror, at mange butikker har været præget af hverdagens stress og jag. For få har stoppet op og tænkt sig ordentligt om,« siger Dorte Wimmer.
Mange har troet, at det, der virkede i går, det virker også i morgen. Men sådan er virkeligheden ikke, når samfundet og kunderne forandrer sig.
»Krisen har for nogle butikker været et wakeup-call, og heldigvis findes der i dag en hel del spændende butikker at gå ind i, som virkelig leverer varen. Men hvis vi maler med den brede pensel, så har der været et alt for stort fokus på det hårde salg, aggressiv prismarkedsføring og kampagner, som på ingen måde vil give overskud på langt sigt,« siger Dorte Wimmer.
Hun mener, at det er afgørende vigtigt for detailhandlen, at de får øjnene op for de krav, som de unge stiller til butikkerne.
»Generation Y består, som vi har opgjort det, af 1,2 mio. forbrugere, og de har en meget stor købekraft, som de dygtige butikker vil få glæde af mange år ud i fremtiden. Så hvis jeg var butikschef, ville jeg sætte himmel og jord i bevægelse for at forstå, hvad de unge forventer af butikken,« siger Dorte Wimmer.