WWF holder skarpt øje med lakse-industrien

Verdensnaturfonden, WWF, advarer mod højt forbrug af antibiotika i lakseindustrien, som ifølge organisationen både er dårligt for forbrugeren, der spiser fisken, og for naturen.

Importerede norske laks på båndet på Vestlax i Hirtshals. Ifølge Verdensnaturfonden, WWF Danmark, er problemet med opdrættede laks, »at laksene lejlighedsvis undslipper fra havbrugene og derved kan true de naturlige vildlaks ved at konkurrere om habitat, plads og føde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge er suverænt verdens største producent af opdrættet laks. Laks er blevet den største indtægtskilde efter olie. Lakseopdræt foregår i store net og bure i fjorde og bugter. Det meste af produktionen i verden kommer fra Norge, Chile, Skotland and Canada.

Omkring 90 pct. eller årligt 1.000.000 ton af verdens produktion af laks kommer ifølge FNs fødevareorganisation FAO fra farme ved Atlanterhavet.

Det globale marked for laks ventes i år at fortsætte med at vokse støt, samtidig med at produktionen af atlantisk laks ventes at falde med tre procent. Det kan alt andet lige føre til endnu et gyldent år for laksevirksomhederne, da efterspørgslen fortsat ventes at stige og det kan presse laksepriserne i vejret.

Ikke mindst Norges megastore lakseopdræt har længe været et kontroversielt emne globalt på grund af risikoen for negative effekter på miljøet og fiskeriet af vilde fisk.

Ifølge Verdensnaturfonden, WWF Danmark, er problemet med opdrættede laks, »at laksene lejlighedsvis undslipper fra havbrugene og derved kan true de naturlige vildlaks ved at konkurrere om habitat, plads og føde«.

Desuden er der ifølge WWF risiko for, at undslupne fisk formerer sig med lokale laksefisk og dermed forstyrrer den naturlige genpulje. Opdrættede laks kan være bærere af sygdomme, for eksempel havlus, som kan overføres til lokale fiskebestande.

»Nogle farme har også et højt forbrug af antibiotika, som både er dårligt for forbrugeren, der spiser fisken, og naturen,« skriver WWF på sin hjemmeside.

Certificering

WWF har deltaget i en global certificering af opdrættede fisk, den såkaldte ASC-certificering (Aquaculture Stewardship Council, red.), der tager hensyn til nogle af problemerne.

16 af verdens største lakseproducenter vedtog i august 2013, at al deres produktion skal ASC-certificeres inden 2020. Det er en målsætning, der medfører, at 70 procent af verdens lakseproduktion kommer til at leve op til ASCs standarder for ansvarlig akvakultur.

Der findes allerede i dag ASC-laks på markedet, bl.a. fra én af færøske Bakkafrosts farme samt fra en række norske farme, der er ejet af selskaber som Marine Harvest, Lerøy, Cermaq og Salmar.