WTO-dom giver medvind til mine-aktier

Den australske minevirksomhed Lynas Corp, der er storproducent af sjældne jordarters metaller, har fået vind i sejlene, efter at Kina har tabt en sag ved verdenshandelsorganisationen World Trade Organisation (WTO).

Det amerikanske firma Molycorp laver her glasskiver ud af elementer fra sjældne jordarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID BECKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiekursen på Lynas, som i Malaysia driver et af verdens største anlæg uden for Kina med produktion af de strategisk vigtige metaller, steg torsdag voldsomt oven på gårsdagens WTO-afgørelse. Kursen steg med hele 25 procent til 22,5 australske cent på fondsbørsen i Sidney. Det er den største stigning for Lynas en enkelt børsdag i de seneste 18 måneder.

»Det er en god nyhed for producenter uden for Kina,« siger Evan Lucas fra det australske analysehus IG Ltd. til Bloomberg.

Kina bryder de internationale handelsregler sagde WTO onsdag i sin afgørelse. Kineserne står for omkring 90 procent af verdens produktion af de strategisk vigtige metaller. Allerede før afgørelsen havde de to største vestlige producenter, australske Lynas Corp. og amerikanske Molycorp meddelt, at de i år øger produktionen kraftigt.

Molycorp har eksempelvis et joint venture med japanske Mitsubishi om produktion af sjældne jordarter til magneter i motorer i elektriske tog, hybridbiler, vindturbiner, men også til andre motorer. Ved at bruge sjældne jordarter i magneter i motorer, kan man ifølge Molycorp reducere elforbruget med 20 procent og reducere CO2-udslippet voldsomt i forhold til brug af almindelige magneter.

World Trade Organisation, der bakker EU, USA og Japan op i anklagen mod Kina for ulovlige restriktioner på eksport af sjældne jordarters metaller, kalder Kinas tiltag for ødelæggende for de internationale handelsaftaler.

Industriselskaber i USA, der er afhængig af sjældne jordarters metaller til deres produkter, omsætter årligt for i alt 1.624 milliarder kr.

»Det er et skridt i den rigtige retning,« siger Scott Paul, chef for Alliance for American Manufacturing, et nonprofit partnerskab af producenter og stålarbejderes fagforening om WTOs afgørelse.

En kinesisk industrigruppe inden for sjældne jordarter beklager, at WTOs afgørelse går imod Kina, så det nu er i strid mod handelsreglerne, at kineserne har lagt ekstratold og kvotaer på eksporten.

Regeringen i Beijing har 60 dage til at beslutte, om Kina skal appellere afgørelsen.