Wruuuum! Harley-Davidsons »super tuner« oser sig til millionbøde

Den verdenskendte motorcykelproducent Harley-Davidson har besluttet sig for at betale en bøde på knap 80 millioner kroner for at have forurenet for meget. Det er ikke motorcyklen i sig selv, men en såkaldt »super tuner«, der udløser straffen.

ARKIV. Billede af Harley-Davidson motorcykel tilbage fra 2009 i St. Paul, Minnesota. / AFP PHOTO / AFP FILES / KAREN BLEIER Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER

Det er kendt for de fleste, at motorcyklen af typen Harley-Davidson brummer og summer sig op over de høje decibel, hvor det kan være øredøvende at være i nærheden.

Nu har den legendariske, amerikanske producent så måtte sande at motorcyklerne også kommer i karambollage med de tilladte niveauer for udledning af forurening.

Det skyldes ifølge Wall Street Journal selskabets såkaldte »super tuner«, der som tilkøb øger kapaciteten i motoren. Produktet, der er blevet solgt ved siden af motorcyklerne, har dog som bivirkning fået udstødningen fra cyklen til at overstige det, som Harleys motorcykler er blevet godkendt til af de amerikanske myndigheder, skriver avisen.

I alt har selskabet solgt mere end 340.000 »super tunere« af mærket »Screaming' Eagle Race Tuners« og »Screamin' Eagle Pro Super Tuners«. Enhederne skulle ifølge Harley Davidson øge hastigheden på de motorcykler, der bruges på racebaner. Flere gademotorcykler har dog også fået installeret udstyret.

Harley Davidson har meddelt, at man er uenig med i afgørelsen fra Environmental Protection Agency (EPA), der er en amerikansk pendant til Miljøstyrelsen i Danmark. Men i samme åndedrag har firmaet indvilget i at betale en bøde på 12 millioner dollar eller knap 80 millioner kroner. Samtidig gives der knap 20 millioner kroner til projekter, der skal sikre renere luft.

»Vi er uenige med EPAs position, men vi vil se fremad og få ordnet det her,« siger en talsperson ifølge Wall Street Journal.

Som et led i aftalen stopper Harley med at sælge »super tuneren« inden 23. august. Derudover tilbagekøber selskabet udstyret fra mekanikere, der har solgt det, hvor efter det vil blive ødelagt.

Udover tunerne har Harley angiveligt også solgt mere end 10.000 motorcykler, der ikke er levet op til miljøstandarden i USA. Forliget med Harley og EPA kommer samtidig med, at VW, der har været fedtet ind i en sag om snyd med test af dieselbilernes udledning af forurening, angiveligt forhandler om størrelsen på den gigabøde, der venter selskabet.