World of Warcraft bruges til hvidvaskning af penge

Hvidvaskning af penge vil i 2016 i højere grad komme til at foregå gennem betting-sites og ikke mindst online spil-verdner som eksempelvis World of Warcraft.

Arkivfoto: World of Warcraft: Cataclysm. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER

Sådan lyder advarslen fra Fico, som er en verdens største analysebureauer inden for big data, i en rapport.

»Kriminelle er meget kreative. Ikke alene udnytter de online kasinoer og pokerwebsites, men de er også begyndt at bevæge sig over i den blomstrende industri inden for online sportsvæddemål og fantasy fodboldhjemmesider«, forklarer Ralf Mikeska, der er konsulent i Fico.

Udøverne af økonomisk kriminalitet har ifølge Fico også opdaget, at online rollespil udgør en nem måde for kriminelle til at hvidvaske penge gennem virtuelle valutaer.

»Spil såsom Second Life og World of Warcraft kan også bruges til at flytte penge, idet disse spil bruger kreditter, som spillerne kan veksle til kontanter. Ved at bruge et virtuelt valutasystem, kan kriminelle sende virtuelle penge til personer i andre land«, forklarer Ralf Mikeska.

De online spil beskrives af Fico som den perfekte skueplads for at hvidvaske penge, idet der her et enormt omfang af transaktioner uden fysiske produkter og ofte med skattefri gevinster.

Selv om hvidvaskningen ikke er nyt for betting-industrien, så er mængden og hastigheden hvormed de nye kanaler udnyttes bekymrende ifølge Fico.

Markedsvolumen for online gaming i Nordamerika alene bliver anslået til udgøre omkring 41 dollar mia. dollar i 2015 - hvilket er en tredobling siden 2005. Globalt anslås volumen ifølge organisationen Ibisworld at løbe op i 274 mia. dollar.