Windows Phone får nyt millionskub

Microsoft og Nokia pumper flere penge i at gøre Windows Phone populær blandt udviklerne, som skal lave de altafgørende programmer til mobiltelefonerne og få dem til at interessere sig for andet end Apple og Android.

Nokias topchef, Stephen Elop, lancerede i februar en billigere udgave i Nokias Lumia-serie af Windows Phone-telefoner. Nu spytter Nokia og Microsoft i fællesskab flere penge i at få udviklere til at lave programmer til serien. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft og Nokia pumper nu ekstra 18 millioner euro (141 millioner kroner) i forsøget på at lokke de vigtige udviklere til at lave småprogrammer til deres fælles overlevelsesprojekt, Windows Phone.

Windows Phone er Microsofts snart halvandet år gamle styresystem, som skal tage konkurrencen op med Apple- og Android-telefonerne, som totalt dominerer markedet for dyrere mobiltelefoner, de såkaldte smartphonetelefoner.

Går ikke hurtigt nok

Nokia valgte i februar 2011 at skrotte sin egen software og satse fuldtud på netop Windows Phone, som også er Microsofts sidste forsøg på at få fodfæste på det indbringende mobilmarked.

Men det går ikke hurtigt nok. De to har allerede lagt over en milliard kroner i markedsføring i Nordamerika af Nokias Lumia-telefoner, som alle kører Windows Phone, men det kniber med at få udviklerne af de mange småprogrammer eller apps til at interessere sig nok for Windows Phone og udvikle også til den ud over til iOS i Apple-verdenen og Android i Google-verdenen.

Derfor lancerede Microsoft og Nokia mandag et nyt støtteprogram med 141 millioner kroner, som skal fremme interessen, på samme måde som udviklere brugte den forgangne weekend hos Berlingske på på 72 timer at udvikle den bedste udgave af Berlingske og B.T. til Windows Phone - med støtte fra Microsoft. Microsoft betalte i seneste kvartal 250 millioner dollars til Nokia for at promovere og understøtte Microsofts software.

Langt bagefter Android og Apple

Hver gang en app skal kunne bruges på endnu et mobilt styresystem, skal udviklerne programmere forfra. Derfor vælger de at prioritere kræfterne i de mest populære styresystemer først.

Windows Phone Markedsplads, som er stedet at hente apps til Windows Phone-telefoner, rummer nu 65.000 apps, som er små softwareprogrammer, der foretager sig nyttige eller sjove ting på mobiltelefoner. Til sammenligning er der omkring en halv million apps i Apples App Store og i Googles Play Store (tidligere Android Marked).

Nokias Lumia-telefoner har ellers fået gode skudsmål, men det er netop bredden i udvalget af apps, som afgør, om mobilkøberne vælger en Windows Phone-telefon frem for en Android- eller iOS-telefon.

Billigere telefoner på vej

Windows Phone har kun to procent af det samlede mobilsalg mod tre procent for et år siden.

Flere analysebureauer har spået, at Windows Phone vil blive mere populær hen over årene, og Nokia lancerede i februar på verdens største mobilmesse i Barcelona en ny og billigere Lumia-telefon, som netop skal bringe Windows Phone-telefoner ned i et billigere prisleje end konkurrenterne og dermed ad den vej blive mere attraktive.

Men det er køberne, der bestemmer.