Windows og Office er pengemaskiner for Microsoft

Softwaregigantens overskud strøg 51 procent i vejret. Pengene kommer fra de to produkter, som i årevis har været Microsofts hovedindtjening: styresystemet Windows og kontorpakken Office. (Opdateret kl. 8.03)

"Yes!" synes Microsofts topchef, Steve Ballmer, at sige. IT-gigantens overskud voksede med 51 procent i det forgangne kvartal. Arkivfoto: Andrea Comas, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogen vil nok tage det som tegn på, at vi betaler alt for meget for vore computerprogrammer, at verdens største softwareproducent, amerikanske Microsoft, sent i aftes fremlagde et kvartalsregnskab med et overskud, der er sprunget 51 procent i vejret.

Pengene kommer nemlig præcis fra de to produkter, som i årevis har været Microsofts hovedindtjening: styresystemet Windows og kontorpakken Office. Og pengene kommer vel at mærke på et tidspunkt, hvor forbrugerne har haft en del sværere ved at få pengepungen op af lommen.

Holder stand mod Google og Apple

Resultatet viser, at det endnu ikke er lykkedes de to hovedrivaler, Google og Apple, at give Microsoft et solidt stød i maven på kerneområderne. Det er dog langt mere usikkert, om Microsoft når at stige på toget med de hurtigstvoksende markeder som mobiltelefoner, tavlecomputere og internetsøgninger.

Først forleden blev Windows Phone 7 lanceret, og alle analyser spår ikke Microsoft store chancer for at vinde noget af det beskedne marked tilbage, som Windows-forgængerne på mobilområdet satte til, fordi køberne fandt andre og bedre produkter.

Microsoft blev også hægtet af tavlecomputerkampen, da samarbejdspartneren Hewlett-Packard sprang i målet og i stedet købte et konkurrerende selskab, Palm, op. Først forleden kom HP med en tavlecomputer med Windows 7.

Endelig bokser Microsoft med at få sin søgemaskine, Bing, gjort populær. Det er også en kamp op ad bakke - i modvind. Tabet steg yderligere 17 procent til 560 millioner dollars.

240 mio. solgte Windows-licenser

Microsoft Windows har solgt 240 millioner eksemplarer, hvilket er hidtidig rekord siden lanceringen for et år siden. Windows og Office udgør nu mere end 60 procent af Microsofts salg - de to produkter alene 10 milliarder dollars - og mere end 80 procent af overskuddet. Analytikerne forventer, at salget af begge kerneprodukter vil vokse med det forventede PC-salg, altså omkring syv procent.

Også lanceringen af det seneste spil i Halo-serien til Microsofts spilmaskine, Xbox 360, har bidraget til det gode resultat.

Den store fremgang skal sammenlignes med et skidt resultat for et år siden men får alligevel aktiekøbernes tillid til at vokse sammen medd de tre procent, som Microsoft-aktien steg efter offentliggørelsen. Aktien er ellers faldet i værdi med 14 procent i år.

Overhalet af Apple

Apple overhalede i maj 2010 Microsoft som verdens mest værdifulde teknologiselskab.

Overskudet for kvartaler, der i Microsofts forskudte regnskab er det første, blev på 5,4 milliarder dollars mod 3,6 milliarder sidste år. Salget steg med 25 procent til 16,2 milliarder dollars.

Salget af Office-pakken bidrog med 3,4 milliarder dollars, Windows med 3,3 milliarder og de netbaserede tjenester (såkaldt »cloud computing«) med 1,6 milliarder. Underholdningsafdelingen, som bl.a. sælger Xbox-maskinerne og telefonsoftware, stod for 382 millioner dollars.

Der er nu 89.000 ansatte i Microsoft på verdensplan, efter at Microsoft sidste år fyrede 5.800 medarbejdere i den første massefyring i selskabets 35-årige historie.