Windows holder jubilæum

Rolling Stones var med, da den første ægte grafiske udgave af Windows 95 kom på gaden for nu 15 år siden.

En meget glad australier får fingrene i et af de første eksemplarer af styresystemet, 24. august 1995 Fold sammen
Læs mere
Foto: TORSTEN BLACKWOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15 år er ingen evighed, ja, det er ikke engang en rund dag. Alligevel er det bemærkelsesværdigt længe siden i IT-verdenen og navnlig, når det markerer en teknologisk milepæl.

På torsdag - 24. august - er det nemlig 15 år siden, at verdens største softwareproducent, amerikanske Microsoft, lancerede sit nye styresystem, Windows 95. Det var første gang, at PC-verdenen for alvor kunne betjene en computer ved at bruge en mus.

Microsoft-stifter og -topchef Bill Gates gik på scenen sammen med Rolling Stones for at skyde det nye produkt af. På blot fire dage blev der solgt en million eksemplarer af Windows 95.

Læs også: 40 år med Internet i dag

Der fandtes bestemt grafiske styresystemer, før Windows 95 kom til. Apple havde i mange år brugt mus (om end kun med en enkelt knap mod Windows-verdenens to), og Microsoft havde da også lært meget ved at betragte Apples verden. Det blev afprøvet på de tidligere udgaver af Windows. De fandtes nemlig allerede til den gamle MS-DOS-verden, som de første personlige computere brugte.

Et program ad gangen

MS-DOS var i virkeligheden en programmeringsskal. Man indlæste styresystemet (»MS-DOS« står for »Microsoft Disk Operating System«), i begyndelsen fra en selvstændig, blød og bøjelig diskette, hvorefter man startede det program (i ental), som man ønskede at anvende. De første Windows-udgaver, med version 3.1 og 3.11, lagde en grafisk brugerflade oven på MS-DOS.

Set med dagens øjne var det ikke hverken elegant eller funktionsrigt, men dengang var det stort, trods de begrænsede muligheder.

Først med Windows 95 sprang Microsoft ud i en egentlig grafisk baseret måde at styre computerens mange programmer på. Brugervenlighed hed det, og nu kunne man både klikke, højreklikke, flytte rundt på vinduerne og frem for alt have adskillige programmer åbne på samme tid. 

Læs også: Et regneark fylder 25 år

Der kom også »multimedier« til. Man kunne oven i købet let gå på Internet og se de mange (men langtfra utallige) sider programmeret i hånden i HTML og med alenlange netadresser - det Internet, som for disse blot 15 år siden kun så småt var begyndt at blive hvermandseje.

Internet Explorer hed et Microsoft-program, som fulgte med det nye styresystem; man fik det simpelt hen gratis med i den pakke af øvrige småprogrammer, som fulgte med den havgrønne baggrundsskærm, der dannede ens skrivebord, når computeren var klar til at blive brugt.

Øhm, den dér Start...?

Og nederst i venstre hjørne kunne man trykke/klikke på en Start-knap. (Det gav senere grund til den berettigede undren: »Hvorfor skal man trykke på Start for at slukke for Windows 95?« - og nu er der kun Microsofts Windows-logo tilbage på knappen.)

Læs også: Lyspunkt i Bill Gates’ onde image

Man kunne sågar køre Windows 95, hvis computeren havde blot otte megabyte (ikke: gigabyte) RAM-hukommelse.

Og så kunne man naturligvis stadig bruge sine gamle DOS-programmer med WordPerfect som den ukronede konge af tekstbehandling.

Familien voksede

Hele 15 millioner kodelinier lå til grund for Windows 95, som efterhånden ændrede arbejdsgangen på kontorer og i hjem totalt, efterhånden som det gik op for folk, hvad det egentlig var, de fik i hænderne. Det lå nemlig ikke lige for, og mange har glanet mod skærmen for at forsøge at forstå, hvad man så nu skulle, når alt pludselig så anderledes ud.

Windows-familien formerede sig siden, og de gamle familiemedlemmer gik på pension. De næste store udgaver var Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista (som de fleste måske vil vælge at slette fra hukommelsen - også den personlige) samt 22. oktober 2009 det nyeste skud, Windows 7.

Læs også: 25 år med Macintosh

Sidstnævnte har solgt godt, navnlig fordi finanskrisen samtidig begyndte at fortage sig og det generelle computersalg dermed stige. På rundt regnet 90 procent af alle personlige computere ligger der Windows, oftest fra fødslen på fabrikken.

Et åbent vindue

Microsofts dominans er derfor stadig betragtelig, selv om Apple skubber på, selv om det gratis styresystem Linux presset af Windows-dominansen er blevet både ægte grafisk og brugervenligt, selv om mobiltelefonerne i dag fungerer som små computere, der klarer et stort behov, og selv om flere og flere funktioner og programmer kan klares direkte fra nettet og dermed ligegyldigt fra hvilket styresystem og hvilket udstyr.

Så vinduet står i dag mere åbent end nogen sinde tidligere.

SE BILLEDER FRA LANCERINGEN AF WINDOWS 95 HER