Windows 8 ligner en telefon

Microsoft fremviste torsdag en demonstrationsmodel af den kommende Windows 8 til tavlecomputere. Modtagelsen er lunken.

Startbilledet på Windows 8 anvender felter, ganske som på Windows Phone. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modtagelsen af Microsofts nye særlige Windows-udgave til tavlecomputere, Windows 8, er lunken.

Den amerikanske softwaregigant fremviste den særlige Windows 8-udgave, som først ventes klar i oktober 2012, på samtidige teknologikonferencer i USA og Taiwan. Windows 8, som endnu ikke er det officielle navn men en arbejdstitel, skal tage kampen op på tavle-PC-markedet, som Apple og Google dominerer fuldstændig.

PC-fabrikanterne er dog ikke begejstrede for Microsofts udmelding om, at chipfabrikanter, som ønsker at bruge Windows 8, skal finde sammen om at arbejde med en enkelt PC-fabrikant for at sikre hurtigere levering. Det øger sandsynligheden for, at visse PC-fabrikanter ikke kommer med på vognen.

Meget som en Windows Phone-telefon

Nogle få tavle-PCer anvender i dag Windows 7, men Windows 7 er ikke beregnet til de mindre skærme, som i høj grad styres med fingrene på skærmen. Windows 8 skal rette op på det, og ifølge Microsoft vil Windows 8 også kunne køre på traditionelle bærbare og stationære computere og kunne anvendes ved brug af mus og tastatur.

Microsoft arbejder også med at bygge det dansk-svensk opfundne internettelefoniprogram Skype ind i Windows 8. Microsoft købte i maj Skype.

Ellers er brugerfladen meget »telefonagtig«, altså med de pegefelter, som genfindes i Windows Phone-softwaren, som Microsoft lancerede i efteråret 2010. Kommentatorer verden over hæfter sig ved, at der ud over de grafiske effekter ikke ser ud til at være voldsomt mange nyskabelser i forhold til, hvad Windows i dag byder på.

Endnu er der dog kun tale om en demonstrationsudgave, og den endelig udgave kan tage sig meget anderledes ud.

HP ruller snart WebOS ud

Windows 8 får det dog ikke let. Til sommer er Hewlett-Packard (HP), verdens største PC-fabrikant, klar med sin første tavle-PC, TouchPad, som samtidig er premieren på HPs eget styresystem WebOS. WebOS fulgte med, da HP sidste år købte IT-leverandøren Palm. Palm stod bag de første håndholdte computere, som vandt folkeligt fodfæste, Palm Pilot, og har udtænkt WebOS til sine Pré-mobiltelefoner.

HP vil lægge WebOS ind på alle sine PCer parallelt med Windows for at vænne folk til systemet. Samtidig skal det ind i alle dyrere printere.

HP og Microsoft havde oprindelig en aftale om at lancere en Windows-tavlecomputer, men HP sprang i målet, da Palm kunne købes.

Se mere:

 Microsoft har lagt denne præsentation på YouTube