Windows 7 kommer uden Internet Explorer

Microsoft bøjer sig for EU og leverer sit nye styresystem til oktober i en særlig, europæisk udgave for at undgå truende kæmpebøde. EU kritiserer, at forbrugerne nu intet får. (Opdateret kl. 9.03)

Windows 7 kommer i handelen 22. oktober i god tid før det store julesalg. En særlig, europæisk udgave uden Internet Explorer bliver en del af udbuddet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye udgave af Microsofts computerstyresystem, Windows 7, vil i Europa blive solgt uden programmet Internet Explorer, når det kommer i handelen 22. oktober.

Dermed forsøger IT-giganten at løse den strid, som i øjeblikket kører i EU, og hvor Microsoft står til en ny gigantisk bøde for at udnytte sin næsten altdominerende stilling på markedet for personlige computere.

Windows 7 bliver afløseren for Windows Vista, som har fået et blakket ry og ikke er blevet nær den succes, som Microsoft håbede og havde brug for. Windows 7 bygger videre på Windows Vista men er befriet for mange af de kritikpunkter, som har ramt Vista.

Klage fra konkurrenterne

Flere softwarefirmaer, som også laver programmer til at gå på nettet med, har klaget til EU over, at Microsoft væver Internet Explorer tæt sammen med enhver udgave af Windows, hvilket gør det meget svært for konkurrenterne at komme ordentligt ind på markedet. I spidsen for klagerne står norske Opera, som har fået opbakning fra blandt andre Mozilla, der står bag Firefox, og fra Google, som selv har sit Chrome-program.

EU har ladet forstå, at når sagen afgøres, vil der vanke en ny bøde til Microsoft.

Microsoft bekræfter, at en særlig udgave af Windows 7 uden Internet Explorer vil komme i handelen samtidig med de øvrige Windows 7-udgaver, og at denne særlige udgave er målrettet Europa.

»Vi har besluttet, at i stedet for at indbefatte Internet Explorer i Windows 7 i Europa vil vi tilbyde den separat og gøre det nemt at installere for både computerproducenter og brugere. Dette betyder, at computerfabrikanter og brugere selv kan vælge, om de vil installere Internet Explorer på Windows 7 eller ej. Og naturligvis har de også frie hænder til at installere andre Internet-browsere,« siger Dave Heiner, en af de øverste juridiske folk hos Microsoft.

Ifølge analysefirmaet StatCounter ses omkring 60 procent af alle viste netsider i verden gennem en af de mange udgaver af Internet Explorer, 30 procent ses gennem Firefox og fire procent gennem Opera, som ligger lige foran Googles Chrome og Apples Safari.

Den første kommentar fra EU er meget kritisk:

»Microsoft har åbenbart besluttet at levere forbrugerne en version af Windows uden nogen Internet-browser overhovedet. I stedet for flere valgmuligheder ser Microsoft ud til at have valgt at levere mindre,« hed det i en kølig reaktion fra EU-Kommissionen.

Den første gang...

Det lavpraktiske spørgsmål er nemlig, hvordan man får installeret et Internet-program, når Windows ikke længere er født med det. Computerblade m.fl. bringer jævnligt disse programmer på medfølgende CDer eller DVDer, ligesom man kan hente Internet Explorer, Firefox, Opera eller et helt fjerde valg via en anden computer og dernæst installere det på sin nye Windows 7-computer.

Det har også været på tale, at Windows skulle leveres på en måde, så folk selv kan vælge, når de starter maskinen for første gang.